Tähtikuvioiset maapähkinävoisämpylätMarraspimeään iltaan hyggeä tuo parhaiten tuoreet sämpylät. Kukapa ei niitä rakastaisi. Tyhjensin tähän taikinaan jääkaapissa lymyilleen maapähkinävoipurkin jämät. Sitä kaapiessa (osa kulhoon, osa suoraan suuhun!) tuli mieleeni, että onkohan olemassa ihmisiä, jotka eivät rakasta maapähkinävoita. Ehkä on, ainakin pähkinäallergikot tietenkin. Minulle se on kuitenkin suuri herkku.

2½ dl vettä
1 dl maapähkinävoita 
½ tl suolaa
4½ dl sämpyläjauhoja
½ pss kuivahiivaa
½ dl rypsiöljyä

Sekoita vesi ja maapähkinävoi. Lämmitä hiukan mikrossa, että neste on kättä lämpimämpää. Lisää suola ja sekoita tasaiseksi. 


Sekoita keskenään jauhot ja kuivahiiva. 
Laita ensin puolet jauhoseoksesta nesteeseen ja vaivaa sähkövatkaimella 5-10 minuuttia. Lisää sitten loput ja sekoita tasaiseksi vaivaten. Sekoita lopuksi joukkoon rypsiöljy.Anna taikinan nousta peitettynä liinan alla noin 50 min.Leivo runsaissa jauhoissa sämpylöiksi. Tee ensin ihan tavallisesti pyöreitä sämpylöitä j anna niiden kohota. Voitele sämpylöiden pintaan vettä. Dippaa sitten tähdenmuotoinen piparkakkumuotti jauhoihin ja paina sillä sämpylöihin tähtikuvio.
Jauhoa voi vähän jäädäkin sämpylöiden päälle, se tuo lumista joulutunnelmaa. Paista uunin keskitasolla 225 C asteessa n. 12-15 minuuttia. Pirskota paiston aikana vettä uuniin pohjalle, niin sämpylöihin tulee ihanan rapea kuori. Herkuttele voin, juuston ja kylmän maidon kanssa.


Kommentit

Suositut tekstit