Savusilakkapannacotta


Viikonloppuna Ruotsissa vietettiin prinsessa Madeleinen ja Chris O'Neillin häitä. Onnea heille! Hurra! Häitä seurattiin innokkaasti myös täällä, kotisohvan hääkatsomossa. Varmaan toisin kuin niissä oikeissä häissä, meillä syötiin ennen vihkiäisten alkua. 

Ruokiin olin pyrkinyt tietysti etsimään ruotsalaisuutta ja kesäisyyttä. Pienen keittokirjahyllyn edessä ja internetin ääressä suoritetun taustatyön jälkeen alkuruoaksi valikoitu savusilakkapannacotta, joka kuulosti korvaani sopivan kesäiseltä, raikkaalta ja uudenlaiselta. 

Alkuperäinen resepti oli matjessillipannacotta, mutta koska silli ja minä ei olla kovin hyviä ystäviä, otin ennemmin raaka-aineeksi savusilakat. Nuo ihanat kullan- ja hopeanväreissä hohtavat ystävät:


Tein pannacotan jo edellisenä iltana hyytymään jääkaappiin, mutta n. 2-3 tunnin hyydytysaikakin riittänee. Tässä ainekset kuuteen pieneen (n. 1 dl) pannacottaan:

n. 200 g savusilakkaa (tai matjessilliä, jos pidät enemmän siitä)
3 liivatelehteä (kaksikin voi riittää, hyytyivät aika nopeasti)
vettä
1,5 dl kuohukermaa
1,5 dl turkkilaista jogurttia
1 kevätsipuli, myös hieman varren vaaleaa osaa
3 rkl silputtua tuoretta tilliä
valkopippuria ja suolaa 

Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen niin, että ne uppoavat sinne kokonaan. 
Perkaa savustetut silakat, eli poista niistä nahka, päät, pyrstöt, selkäruoto ja sisälmykset. Muhenna haarukalla pieneksi. Silppua sipuli pieneksi. 

Kaada vesi pois pehmenneistä liivatteista. Sulata ne n. 2 rkl:een kiehuvaa vettä. Sekoita kerma, jogurtti, silakat, sipulit ja tilli keskenään. Lisää liuotettu liivate. Mausta valkopippurilla ja suolalla. Savusilakoissa on jonkin verran suolaa, joten kovin paljon ei tarvinne lisätä. 

Annostele massa annoskulhoihin, peitä ne tuorekelmulla ja laita jääkaappiin hyytymään. Joko yön yli tai muutamaksi tunniksi. 

Koristele ennen tarjoilua esim. silputulla kevätsipulin varrella tai tillisilpulla. 



Kommentit

Lähetä kommentti

Suositut tekstit