Herkkutatti-pekoniraviolit


Kotilauantai pitkästä aikaa. Sehän tarkoittaa kotipuuhia. Ja jos valittavana on a) siivoaminen tai b) pitkän kaavan mukaan kokkaaminen, niin on aika helppo tehdä valinta näiden välillä. ;) Ravioleja on tehnyt mieli tehdä jo pidemmän aikaa. Jotenkin jos lähden tekemään tuorepastaa itse, niin päädyn tähän aika helposti. Täytettä miettiessäni muistin ystävältäni syntymäpäivälahjaksi saamani kuivatut herkkutatit. Siinäpä inspiraatiota sitten kerrakseen. Pohjaresepti on peräisin Avaruusasema-blogista, mutta hieman sitä taas muuntelin.

Aikataulullisesti kannattaa ensin laittaa ne herkkutatit veteen likoamaan tunniksi. Sitten voikin aloitella pastataikinan teon:

4,5 dl durumvehnäjauhoja
3 kananmunaa
2 rkl oliiviöljyä
suolaa

Sekoita jauhot ja suola keskenään. Muotoile jauhoista leivontapöydälle rinkula, jonka sisälle rikot kananmunat. 


Ala sekoittaa jauhoja kananmuniin vähän kerrallaan. Lisää munaseokseen myös öljy.


Taikina työstyy hiljalleen...


... aina yhä kiinteämmäksi. 


Kun kaikki jauhot on sekoitettu muniin, vaivaa taikinaa vielä noin 10 minuuttia, jotta siihen muodostuu hyvä sitko. Anna taikinan levätä muovipussissa tai kelmuun käärittynä jääkaapissa noin puoli tuntia. 


Valmista sitten täyte. Tatithan ovat tässä vaiheessa jo olleet hyvän aikaa likoamassa.

20 g kuivattuja herkkutatteja, liotettuina
1 iso salottisipuli
2 valkosipulinkynttä
2 - 3 viipaletta pekonia
oliiviöljyä
½ dl valkoviiniä
½ dl ruokakermaa
½ dl ricotta-juustoa 
lehtipersiljaa
suolaa
mustapippuria

Kuori sipulit ja hienonna ne. Pilko pekoni pieneksi. Kuullota sipuleita ja pekonia pannulla öljytilkassa.


Pilko liotetut sienet pieneksi. 


Lisää sienet pannulle ja kypsennä ne keskilämmöllä. 


Lisää pannulle valkoviini. Kun se on hieman höyrystynyt, lisää myös kerma. Keittele täytettä kokoon. 


Kaada täyte pannulta kulhoon ja anna jäähtyä.(Älä muuten pese pannua vielä, vaan hyödynnä siihen jääneet maut kastikkeeseen) Silppua täytteen joukkoon maun mukaan lehtipersiljaa (minä laitoin paljon, koska se on lempiyrttini). Mausta suolalla ja pippurilla. Kun täyte on täysin jäähtynyt, lisää ricotta. 


Aloita sitten raviolien valmistus taikinasta. Jaa taikina muutamaan osaan ja tee siitä pitkiä kaistaleita joko pastakoneella tai kaulimalla. Taikinan on hyvä olla aika ohutta. Nostele täytettä kukkurallinen teelusikallinen tai pieni ruokalusikallinen aina muutaman sentin päähän toisistaan. Voitele taikinaa vedellä täytekekojen ympäriltä. 



Nosta toinen taikinaliuska päälle ja painele se tiiviisti kiinni alempaan. Leikkaa raviolit taikinapyörällä tai veitsellä niin, että jätät aika pienet saumavarat täytteen ympärille. Painele kunkin raviolin reuna vielä tiukasti kiinni, etteivät ne aukea keitettäessä. 


Jos tarkoitus ei ole syödä kaikkia ravioleja yhdellä aterialla, voi ne pakastaa tässä vaiheessa helposti. Asettele ravioleja silloin pakasterasiaan ja laita aina hieman leivinpaperia kerrosten välille, niin ne eivät jäädy toisiinsa kiinni. 

Ennen kuin alat keittää ravioleja, tee niille nopea kastike:

1 valkosipulinkynsi
½ dl valkoviiniä
1 dl ruokakermaa
1 tl kana- tai lihafondia
mustapippuria
(suolaa)

Kuori valkosipulinkynsi ja silppua se pieneksi. Kuullota samalla pannulla, jolla valmistit täytteen. Lisää viini, kerma ja fondi. Keitä kastiketta hiljalleen kokoon. Mausta mustapippurilla. Maista ja kokeile, tarvitseeko myös suolaa lisätä, koska fondi on kuitenkin suolattua.

Keitä sitten raviolit runsaassa vedessä, joka on maustettu suolalla. Ne kypsyvät muutamassa minuutissa. Nosta kypsät raviolit vedestä reikäkauhalla ja laita ne vielä kastikkeen joukkoon. Pyörittele sen verran, että ne ovat kauttaaltaan kastikkeen peitossa. 


Silppua päälle vielä lehtipersiljaa ja/tai basilikaa sekä päälle raasta parmesania. 


Kommentit

Suositut tekstit