Hunaja-pähkinäsämpylät


Oijoijoi. Nyt tuli nimittäin aikamoinen leipomisen täysosuma! Ajattelin piristää pitkän työpäivän jälkisestä, sateista ja vähän flunssaista torstai-iltaa leipomalla jotain hyvää. Siihen johdatti oikeastaan myös se, että aamuksi ei olisi ollut kaapissa leipääkään. Mietin jotain rieskahommaa, mutta sitten päädyin katsomaan olisiko Parhaissa kotileivonnaisissa jotain kivaa. Ja olihan siellä! Heti aukesi sivu kohdasta Hunaja-mantelisämpylät, eikä paljon tarvinnut miettiä. 

Ohje on muuten normaali sämpylätaikina, mutta se tehdään maitoon, ei veteen. Tämä sopikin minulle erinomaisesti, koska olen koko alkuviikon kantanut kotiin joka päivä aina uuden maitopurkin, mun en ole muistanut, onko sitä maitoa vai ei. No onhan sitä, aika paljon nyt. ;) Taikina leivotaan korvapuustityyppisesti ja väliin tulee hunajaa ja niitä pähkinöitä ja manteleita. Nam!

Leivon nykyään sämpylät ja leivät aina samaan kulhoon, jonne saa jäädä edellisen taikinan rippeet kuivumaan pitkin kulhon reunoja. Näin seuraavaan taikinaan tulee aavistus edellisen juurta ja maku syvenee. Kuivat taikinanmurut liukenevat nopeasti lämpimän nesteeseen. 

2 ½ dl maitoa
½ - 1 tl suolaa
1 rkl hunajaa (taikinaan)
2 - 3 dl sämpyläjauhoja
1,5 dl vehnäjauhoja
½ pss kuivahiivaa
½ dl öljyä
3 rkl hunajaa (täytteeseen)
1 dl saksanpähkinöitä rouheena
1 dl mantelilastuja tai -rouhetta

Lämmitä maito mikrossa. Lisää suola ja hunaja, sekoita. Jotta sain kaikki juurenrippeet sekoitettua, piti hieman vispatakin. 


Lisää suurin osa sämpyläjauhoista ja kuivahiiva. Ala vaivata taikinaa taikinaterillä. 


Lisää jauhoja vähän kerrallaan ja vaivaa taikinaa. Se saa jäädä aika pehmoiseksi. Tämän kuvan paksuiseen taikinaan lisäsin vielä n. ½-1 dl jauhoja. 


Lisää lopuksi öljy. Anna taikinan kohota lämpimässä ja vedottomassa paikassa liinan alla n. 40 min. 

Kauli kohonnut taikina suorakulmioksi. Leipomisessa kannattaa käyttää aika paljon jauhoja, koska taikina on sen verran löysähköä, että saattaa muuten tarttua.

Lämmitä hunajaa vähän aikaa mikrossa, että se on täysin juoksevaa. Valuta se taikinan päälle tasaisesti. Ripottele päälle pähkinärouhe ja mantelilastut.


Rullaa taikina pitkäksi pötköksi, korvapuustien tapaan. Leikkaa siitä n. 3 - 4 cm paksuisia paloja ja nosta ne leivinpaperin päälle pystyyn. 


Anna kohota vielä hetki, voitele sitten maidolla ja ripottele koristeeksi vähän pähkinärouhetta ja mantelilastuja. 


Paista sämpylöitä uunissa 225 C asteessa (keski- tai alatasolla), kunnes ne ovat kauniita ja kypsiä, noin 12 - 15 minuuttia. 


Herkuttele tuoreeltaan voin ja kylmän maidon kanssa! :)Kommentit

Suositut tekstit