Klassinen peltipiirakka

 

Jo useamman viikon on tehnyt mieli perinteistä peltipiirakkaa. Siis sellaista, jossa on umpikansi ja täytteenä riisiä ja joko lihaa, kalaa tai kasviksia. Viikonlopun kunniaksi oli ryhdyttävä siis tuumasta toimeen! Piirakan täytteeksi valikoitui lohi-riisi-kananmuna ja perusohjeen lainasin Kalaneuvokselta

Muutin reseptiä hieman. Kylmäsavulohen sijasta käytin piirakkaan vähän yli 200 g loimulohta. Tämän lisäksi lisäsin piirakkaan pehmeyttä ja makua ripottelemalla täyttövaiheessa riisin päälle n. 100 g yrttituorejuustoa. Kaapista löytyneet kananmunat olivat tosi pieniä, joten käytin niitä neljä. Lopuksi laitoin piirakkaan myös Lehtipersiljaa jämät. Eli tässä minun versioni aineksista:

Pohja:
250 g margariinia tai voita
250 g maitorahkaa
5 dl vehnäjauhoja 
1 tl leivinjauhetta
1/2 tl suolaa

Täyte:
Keitettyä täysjyväriisiä (raakana 2 dl)
4 pientä kananmunaa
100 g yrttimaustettua tuorejuustoa 
200 g loimulohta
1/2 tl suolaa
hyppysellinen valkopippuria
n. 1,5 dl tuoretta tilliä
n. 1 dl tuoretta lehtipersiljaa 

Piirakan valmistusvaiheet tein ohjeen mukaan,  eli ensin sekoitin rasvan ja rahkan. Lisäsin siihen keskenään sekoitetut kuivat aineet. Annoin taikinan levätä jääkaapissa pari tuntia,  vähempikin olisi toki riittänyt.

Täytteen osalta olennaista on keittää riisi ja kananmunat hyvissä ajoin, jotta ne ehtivät viilentyä.

Jaoin piirakan kahteen osaan, koska tein kaksi erillistä piirakkaa. Toisesta osasta tein pohjat molempiin ja toisesta kannet. Sekoitin valkopippurin ja suurimman osan suolasta riisiin. Levitin riisin ensimmäiseksi pohjille. Sitten tuorejuusto pieninä nokareina, silputut kananmunat, ripaus suolaa lisää, kala ja lopuksi yrtit. Tämän jälkeen kaulitsin loput taikinat kansiksi piirakoiden päälle. 

Toisen piirakan voitelin kananmunalla, pistelin siihen reikiä ja paistoin 30 min.  200 C uunissa. Piirakka saa tummua ihan kunnolla ruskeaksi.

Toisen piirakan taas pakastin, taikina raakana. Näin se on helppo joskus kiireisenä päivänä vain napata pakkasesta ja lykätä uuniin. Pakastettavan piirakan voi tehdä vaikka valmiiseen foliovuokaan, jossa on kansi. Tai miksei mihin tahansa pakastusta kestävään vuokaan.

Herkullisia piirakkahetkiä!Kommentit

Suositut tekstit