Saksanpähkinäsämpylät



Sämpylöitä on tässä kevättalvella tullut taas leivottua paljon. Ne ovat niin nopeita ja helppoja, ja tuovat lohdullista luksusta ihan tavalliseen iltaan. Variaatiomahdollisuudet ovat loputtomat. Idea näihin lähti, kun söin ystäväni luona saksanpähkinäleipää. Oli todella hyvää. Taikina oli sellainen tummahko, vähän limppumaisen makuinen. Ja siinä oli todella paljon saksanpähkinää. Se on yksi minun lempipähkinöitäni (tai no... mikä pähkinä ei olisi hyvää?), joten otin idean pohjaksi näihin muutoin vähän vaaleampiin sämpylöihin. Ohjeesta tulee 8 keskikokoista sämpylää:

2,5 dl vettä
1 dl pilkottuja saksanpähkinöitä + muutama kokonainen pähkinänpuolikas
½ tl suolaa
1 tl juoksevaa hunajaa
2 dl sämpyläjauhoja
1,5 dl vehnäjauhoja
½ pss kuivahiivaa
½ dl rypsiöljyä

Lämmitä vesi mikrossa. Lisää pilkotut saksanpähkinät, suola ja hunaja. Lisää sämpyläjauhot ja kuivahiiva. Vaivaa taikinaan kunnon sitko, sähkövatkaimen taikinaterillä n. 5 - 10 minuuttia. Tai vastaava määrä käsin. Lisää lopuksi vehnäjauhoja vähän kerrallaan, välttämättä et tarvitse koko määrää. Jätä taikina niin löysäksi, että juuri ja juuri pystyt sitä käsittelemään. Lisää vielä öljy ja sekoita hyvin. Jätä kohoamaan n. 40 minuutiksi vedottomaan paikkaan liinalla peitettynä.

Leivo sitten jauhotetulla leivinalustalla pyöreiksi sämpylöiksi ja kohota pellillä liinan alla, kunnes uuni lämpenee 225 C asteeseen. Voitele vedellä ja paina kunkin sämpylän keskelle vielä puolikas saksanpähkinä koristeeksi.


Paista 225 C asteessa n. 12 - 15 minuuttia, kunnes ne ovat saaneet hyvän värin. Laittaessasi sämpylöitä uuniin voit heittää sinne vähän "löylyä" vedellä, vesihöyry nimittäin rapsakoittaa sämpylöiden pintaa mukavasti. Nauti voin ja/tai juuston kera, lasissa tietysti tuoretta maitoa. :)

P.S. Yleiset sämpylänleivontvinkkini ovat koottuna tänne



Kommentit

Suositut tekstit