Tiramisu

 


Vappuaaton illanviettoon tein pehmoista ja suussa sulavaa tiramisua. Kuten yleensä, idea tähän lähti siitä, että kaapissa oli macaron-leivonnasta ylijäänyttä mascarponejuustoa. Mitähän oikein mietin, kun ostin macarontäytettä varten kaksi 250 gramman purkillista mascarponea. Siis oikeasti, tarvitseeko n. 30 macaronin täyttämiseen muka 500 g mascarponea?? Huhhuh!
No, sitähän tietysti jäi runsaasti ja mietin, että mihinkähän sen käyttäisi. Tiramisu tuli ensimmäisenä mieleen, eikä sitten tarvinnutkaan muita mielijohteita edes etsiä, koska sehän on aina niin herkullista. 

Teen tiramisua yleensä vähän varioiden vakio-ohjettani, joka löytyy Linda Doesserin "Maailma ruokia Italia" -kirjasta: 


Tiramisu kannattaa tehdä edellisenä päivänä, tai tarjoiluillan aamuna, jääkaappiin mehustumaan. Maut ja rakenne pääsevät oikeuksiinsa, kun keksit ovat kunnolla muhineet kahviliemessä. :)

Ohje neljälle:

2 kananmunan keltuaista
4 kananmunan valkuaista
50 g hienoa sokeria
1 tl vaniljasokeria
375 g mascarponejuustoa (eli 1,5 purkillista, tosin yksi 250 g:n purkillinenkin riittänee)
1 dl vahvaa kahvia
3/4 dl kahvilikööriä
15 savoiardikeksiä
kaakaojauhetta
suklaaraastetta

Vaahdota munankeltuaiset, sokeri ja vaniljasokeri kerroskattilan ylemmässä osassa tai lämmönkestävässä kulhossa, joka on laitettu kattilassa nipin napin kiehuvan veden päälle. Ota kulho pois lämmöltä, kun seos on vaaleaa ja niin paksua, että lusikoitaessa sitä lusikallinen pysyy muun vaahtoseoksen päällä. Ota jäähtymään, mutta kääntele välillä, ettei pinnalle muodostu kalvoa. Kun seos on jäähtynyt, sekoita siihen mascarpone huolellisesti. 

Vaahdota valkuaiset erillisessä (puhtaassa) kulhossa puhtailla vatkainterillä. Kun vaahto on kovaa, nostele se varovaisesti lastalla mascarponeseoksen joukkoon.



Sekoita keskenään kahvi ja likööri lautasella/laakeassa jälkiruokakulhossa. Aloita tiramisun kokoaminen niin, että kastat alimman kerroksen keksejä nopeasti yksi kerrallaan kahvi-likööriliemessä. Nopeasti siksi, etteivät keksit hajoa käsiin. Kun kulhon pohja on kekseillä peitetty, nostele päälle kerros mascarponeseosta. Jatka kerroksia niin kauan, kun aineksia riittää. Itse tein tiramisun suoraan kannelliseen kulhoon, jossa kuljetin sen vappuna kyläpaikkaan. Kulho oli aika kapea ja korkea, joten siihen tuli kolme kerrosta aineksia. Mascarponekerros jää päällimmäisksi. Jätä tiramisu tässä vaiheessa yön/päivän yli jääkaappiin vetäytymään.

Tarjoilua ennen siivilöi pinnalle kaakaojauhetta ja vuole/raasta myös tummaa suklaata paloina. Tässä minun taidonnäytteeni. Kun ystäväni näki tämän valokuvan kamerastani, hän kommentoi, että tuohan näyttää ihan siltä kuin olisi jotain vuoltuja puulastuja, tikkuja tai muuta roskaa maassa. Juuri tämä koristeellinen vaikutelma toki oli tavoitteenanikin! ;) 



Kommentit

Suositut tekstit