Mehevä suklaakakku

 
Joulupöytään tein tilauksesta tämän suklaisen kakun. Taas ollaan nimikointiongelmien äärellä. Tilaus oli suklaisesta kuivakakusta, jonka kuitenkaan ei tarvinnut olla kuiva vaan sai olla mehukas. Eli siitä nimitys.
 
Sopiva kakkuresepti löytyi Kotiliesi Leivonta -lehdestä, joka oli joulun uutuus. Siellä nimi oli Mummin kakku ja resepti oli voittanut Kotilieden joululeivontakilpailun. Kakku kannattaa valmistaa tarjoilua edeltävänä päivänä tai pari päivää aikaisemminkin.
 
Ohjeesta tulee aika iso kakku, joten suosittelen puolittamaan ainesten määrän pienempää seuruetta varten. Resepti noudattaa kaakaojauhelisäystä lukuun ottamatta alkuperäistä ohjetta.
 
5 dl karkeita vehnäjauhoja
2 tl vaniljasokeria
1 tl leivinjauhetta
½ tl ruokasoodaa
2 dl hyvin vahvaa kahvia
200 g talous- tai muuta tummaa suklaata
80 g voita tai margariinia
2½ dl sokeria
1 dl vaniljaista omenasosetta (tai tavallista)
3 kananmunaa
1 - 2 dl kahvilikööriä (tai liköörin ja veden sekoitusta)
1 rkl kaakaojauhetta
tomusokeria koristeluun
 
Voitele ja korppujauhota iso (n. 2 l vetoinen) kaunis kakkuvuoka, tai kaksi pienempää.
 

 
 
Lämmitä uuni 175 C asteeseen.

Sekoita jauhot, vaniljasokeri, leivinjauhe ja sooda. Suodata kahvi. Sulata suklaa mikrossa tai vesihauteessa.
 
Vaahdota rasva ja sokeri.

 
 
Sekoita joukkoon omenasose.

 
Lisää kananmunat yksitellen, hyvin sekoittaen. Lisää hieman jäähtynyt suklaa. Sekoita taikinaan vuorotellen jäähtynyt kahvi ja jauhoseos varovasti käännellen.
Kaada taikina kakkuvuokaan ja paista uunissa 175 C noin 50 - 70 minuuttia, vuoan koosta, syvyydestä ja uunista riippuen. Kokeile kypsyyttä tikulla. Minä paistoin tuon 70 minuuttia, ohjeessa oli 50.


 
 
Herkuttele toki myös kulhon reunoihin "vahingossa" jääneellä taikinalla. :)

 
 
Anna kakun jäähtyä hetki vuoassa ennen kumoamista ritilälle. Pese ja kuivaa kakkuvuoka. Kumoa kakku takaisin vuokaan. Sekoita kaakaojauhe likööriin lasissa. Voit laimentaa liköörin makua vedellä, jos haluat. Valele kakku likööri-kaakaoseoksella. Laita vuoka muovipussissa jääkaappiin. Voit halutessasi valella kakkua seuraavana päivänä vielä lisäannoksella likööriä ja kaakaota. Alkuperäisessä ohjeessa suositeltiin vielä kääntelemään kakkua neljänä päivänä, mutta meillä joulu jo koitti ja kakku päätyi tarjolle mehustuttuaan vain yhden yön.
 
Ennen tarjoilua siivilöi päälle tomusokeria koristeeksi. Sillä voit oivallisesti myös peittää mahdolliset pienet epätasaisuudet kakun pinnassa, jos nyt olisi sattunut käymään niin, että joku reuna huolellisesta vuoan voitelusta huolimatta olisi hieman tarttunut vuokaan kiinni. ;)



Kommentit

Suositut tekstit