Crème brûlée


Talvi on hurahtanut jo helmikuun lopulle ja kevät kurkistaa! Palaan tässä kuitenkin vielä mukavaan tammikuiseen iltaan, kun sain ruokavieraaksi Kotopuolen Gingerin. Kuulumisten päivittämisen ja elämän ihmettelyn ohella kokkailimme tietysti myös kolmen ruokalajin illallisen, josta tässä ensimmäisenä crème brûléen resepti! Minulla on kutina, että tästä saattaa tulla minule uusi villitys, sen verran herkkua oli ja tekeminen hauskaa. Mieli vilisee jo kaikenlaisia variaatioita, mutta tässä perusohje 2 - 3:lle, joka on lähes sama kuin Maku-lehdessä

2 dl kuohukermaa
½ dl maitoa tai ruokakermaa
½ dl sokeria
1 vaniljatanko
½ - 1 tl sitruunankuorta 
3 kananmunankeltuaista
(ruoko)sokeria päälle

Erottele ensin munankeltuaiset valkuaisista. Säästä valkuaiset ja käytä ne vaikkapa macaroneihin


Mittaa kerma, maito ja sokeri kattilaan. Halkaise vaniljatanko ja kaavi siemenet mukaan. Laita myös tangon rungot joukkoon tässä vaiheessa. Raasta sitruunankuorta joukkoon maun mukaan. 


Kiehauta seos koko ajan kevyesti hämmennellen ja nosta kattila liedeltä. Ota vaniljatangon rungot pois. Vatkaa keltuaisten rakenne rikki. Kaada kuuma neste keltuaisten joukkoon koko ajan sekoittaen. 

Näin vauhdikkaasti se onnistui minulta, Gingerin kuvatessa:


Kaada seos 2 - 3 uuninkestävään vuokaan. Matalat ja laakeat vuoat ovat parhaimpia, koska niissä tulee eniten crème brûléen rapeaa pintaa lopuksi. 

Aseta annosvuoat laakeaan uunivuokaan ja kaada sinne vesihauteeksi kiehuvaa vettä niin, että sitä on noin annosvuokien puoleen väliin asti. 


Paista uunissa 150 C asteessa noin 60 minuuttia, kunnes vanukkaat ovat hyytyneet. Nosta pois kuumasta vedestä ja anna jäähtyä huoneenlämmössä. 


Ripottele vuokien päälle n. 1 rkl (ruoko)sokeria kullekin. Sulata/paista sokeri puhalluslampulla tai uunissa aivan ylätasolla grillivastuksilla niin, että pinnasta tulee rapea ja mieluiten hieman kullanruskea. 


Veikkaisin, että crème brûléetä tulee jatkossa tehtyä jälkiruoaksi aika usein. Tuli nimittäin niin herkullista ja tekeminenkin oli helppoa. 

Illan kulkua ja muita ruokalajeja kannattaa käydä katselemassa Kotopuolesta


Kommentit

Suositut tekstit