Taatelisämpylät


Tuoreet sämpylät ovat ihan viikonloppusuosikkejani. Niitä tulee tehtyä usein sunnuntai-iltaisin, kun kaapissa ei enää ole muuta leipää tai kunnon iltapalaa jäljellä. Ja onnistuvat toki myös aamuksi, jos taikinan tekee kohoamaan edellisenä iltana.

Näiden sämpylöiden maku tulee taatelista sekä siirapin että kuivattujen taatelien muodossa. Ystäväni toi minulle tuliaisiksi taatelisiirappia Dubaista, mutta luulisi sitä löytyvän myös Suomesta, ainakin etnisistä ruokakaupoista. Ohjeesta tulee pellillinen eli noin kahdeksan sämpylää.

2,5 dl vettä
1 tl suolaa
2 rkl taatelisiirappia
n. 4 dl sämpyläjauhoja
½ pss kuivahiivaa
1 dl pieneksi pilkottuja kuivattuja taateleita
n. 1 dl vehnäjauhoja
½ dl rypsiöljyä

Lämmitä vesi yli kädenlämpöiseksi. Lisää suola ja taatelisiirappi. Sekoita kuivahiiva sämpyläjauhoihin ja lisää niitä taikinaan vähän kerrallaan. Vaivaa taikinaan kunnon sitko, eli pyöritä sitä sähkövatkaimen taikinaterillä 5-10 minuuttia. Lisää vielä pilkotut taatelit ja vehnäjauhoja sopiva määrä. Taikina saa jäädä hiukan löysäksi.


Sekoita lopuksi taikinaan rypsiöljy. Anna kohota n. 40 minuuttia liinan alla, vedottomassa ja lämpimässä paikassa. Leivo taikina pulleiksi sämpylöiksi. 

Samalla kun sämpylät vielä kohoavat leivinpaperilla, laita uunipelti jo uuniin lämpiämään samaan tahtiin uunin kanssa. Kun uuni on 225 C lämmin, ota pelti uunista ja vedä leivinpaperiarkki sämpylöineen varovasti sen päälle. Esilämmitetty pelti rapsakoittaa sämpylöiden pohjaa mukavasti. Voitele sämpylät halutessasi vedellä tai jätä jauhopintaisiksi, kuten nämä. 

Paista sämpylöitä n. 15 minuuttia uunissa. Voit roiskauttaa uunin pohjalle tilkan vettä, joka höyrystyessään luo sämpylöihin rapean pinnan. Sämpyläsauna. :)
Kommentit

Suositut tekstit