Kurpitsapiirakka eli pumpkin pie


Kiitospäivän aikaan amerikkalaiset leipovat perinteistä kurpitsapiirakkaa. Sen sileän mausteinen täyte ja rapea pohja on kerrassaan ihana yhdistelmä. Näin Halloween-kurpitsojen pyöriessä ympärillä päätin kokeilla niitä kaivertamisen sijasta tähän tarkoitukseen. Tähän voi myös päätyä ne epäonnistuneet kurpitsakaiverrukset, joista ei ihan lyhtyjä tullut. 

Ohjeesta tulee yksi n. 22 cm läpimitaltaan oleva piiras, eli noin 4 - 6 syöjälle. Mausteiden määrä on aika mieto, eli jos haluat voimakkaampaa, lisää niitä hieman.

Pohja:
2 dl vehnäjauhoja
1 rkl sokeria
70 g voita tai margariinia
1 kananmunan keltuainen

Täyte:
n. 230 g kurpitsasosetta (eli sellainen pienehkö, läpimitaltaan n. 20 cm kurpitsa sekä muutama desi vettä)
2 kananmunaa
½ tl jauhettua kanelia
1/4 tl jauhettua inkivääriä
1/4 tl suolaa
hyppysellinen jauhettua neilikkaa
1 dl kuohukermaa
1 rkl vehnäjauhoja
3/4 dl sokeria

Leikkaa kurpitsa halki. Poista sisältä siemenet. Leikkaa kuori pois. Pilko kurpitsat paloiksi kattilaan ja peitä ne vedellä. Kiehauta ja keitä, kunnes kurpitsat ovat pehmeitä. Kaada vesi pois ja soseuta kurpitsat soseeksi. Anna jäähtyä ja tee sillä aikaa pohja.

Sekoita vehnäjauhot ja sokeri. Nypi rasva joukkoon. Lisää keltuainen ja sekoita tasaiseksi. Painele piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Anna jähmettyä jääkaapissa vähintään 30 minuuttia.

Valmista täyte. Sekoita kurpitsasoseeseen kananmunat, mausteet, kerma, vehnäjauhot ja sokeri. Täyte on hyvin nestemäistä ja valuvaa. Kaada se piirakkapohjan pääälle.

Paista uunissa 220 C asteessa ensin 15 minuuttia. Alenna lämpö 175 C asteeseen ja paista vielä n. 40 minuuttia, kunnes täyte on kypsynyt. 

Anna piirakan jäähtyä, maku on parempi viileässä piirakassa, jolloin mausteet tulevat läpi paremmin. Tarjoa sen kanssa esim. jäätelöä tai kermavaahtoa. 


Kommentit

Suositut tekstit