Nokkossämpylät


Itse tehdyt sämpylät, kuten muukin kotoilu ja leipominen, ovat taas kesärientojen jälkeen hiipineet arkeeni. Idea nokkossämpylöihin syntyi, kun näin kaupassa kuivattua nokkosta.

 
 
Itse en ole aikaisemmin nokkosta juuri missään muodossa laittanut. Tämä kuitenkin houkutti ja päässä alkoi sämpylöiden lisäksi syntyä muitakin ideoita, esim. nokkosletut tai -vohvelit, erilaiset kastikkeet, tuorepasta, suolaiset piirakat. Löytyisikö teiltä lisää hyviä nokkosideoita?

 
Sämpyläresepti kahdeksaan pulleaan sämpylään meni näin:
 
2,5 dl vettä
1 rkl hunajaa
1,5 rkl kuivattua nokkosta
hyppysellinen suolaa
4 - 5 dl sämpyläjauhoja
½ pss kuivahiivaa
½ dl rypsiöljyä
 
Lämmitä vesi mikrossa tai kattilassa. Lisää hunaja, nokkonen ja suola. Sekoita jauhot ja kuivahiiva keskenään. Lisää jauhoja taikinaan vähän kerrallaan. Ennen kuin olet lisännyt kaikki jauhot, vaivaa taikinaa n. 5-10 min. monitoimikoneen tai sähkövatkaimen taikinaterillä tai alusta käsin hieman pidempi aika. Lisää lopuksi rypsiöljy. Jauhoja kannattaa laittaa niin vähän kuin vain suinkin voi.
 
Annan taikinan kohota peitettynä lämpimässä ja vedottomassa paikassa n. 40 min. Leivo sämpylöiksi ja kohota vielä hetki liinan alla.
 
 
 
Voitele sämpylät kylmällä vedellä ennen paistamista ja pirskottele vettä myös hieman pellille sinne tänne. Paista sämpylöitä n. 12 min. 225 C asteessa.
 
Ja herkuttele heti tuoreeltaan voin ja maitolasillisen kanssa!
 
 
 
 
 
 
 
 

Kommentit

Suositut tekstit