Yrttikuorrutettu hirvipaisti ja karpalo-manteliriisi


Keväiselle juhlapäivälliselle valmistui mitä mainiointa hirven kulmapaistia yrttikuorrutuksella! Ehkä tässä hiljalleen on alkanut luottaa omiin kykyihinsä myös paistien ja muun kokolihan kanssa, kun peuran ja naudan kanssakin kävi hyvin. Ainoa niksini on seurata jotain ohjetta paistamisen suhteen melko tarkasti. ;) Tällä kertaa pohjaohjeena toimi Glorian Ruoka & Viini -lehden 8/2011-numeron poronpaistiohje. Ihastuin ohjeessa siihen, että se poikkeaa juuri kivalla tavalla siitä tavallisesta "riistaa ja uunijuureksia" -tyylistä, joka sekin on toki hyvää. Tällä kertaa hain jotain hieman erilaista. Paistin kaveriksi valmistui kuivatuilla karpaloilla, sahramilla ja mantelilla maustettua riisiä. Ohje on noin viidelle.

Yrttikuorrutettu hirvipaisti

650 g hirven kulmapaistia
1,5 tl (sormi)suolaa
mustapippuria
1 rkl voita ja 1 rkl rypsiöljyä paistamiseen

Yrttikuorrutus
2 viipaletta vaaleaa näkkileipää
2 rkl tuoretta persiljaa
2 rkl tuoretta timjamia
½ tl kuivattua rosmariinia
2 rkl huoneenlämpöistä voita
suolaa 
mustapippuria

Ota paisti huoneenlämpöön noin tunti ennen paistamista. (Jos paisti on pakastettu, ota se jo edellisenä päivänä jääkaappiin sulamaan.) Mausta liha suolalla ja pippurilla. Lämmitä uuni 150 C asteeseen.


Valmista kuorrutus. Hienonna näkkileipä (isossa) morttelissa, silppua tuoreet yrtit joukkoon ja lisää kuivattu rosmariini. Sekoita hyvin. Lisää voi, suola ja pippuri. 


Möyhennä hyvin, tasaiseksi tahnaksi. 


Kuumenna voi ja öljy pannussa. Ruskista paistin pinta joka puolelta kauniin ruskeaksi. Hiero yrttivoitahna päälle hyvin.  


Aseta paistin paksuimpaan kohtaan lihalämpömittari. Paista uunissa 150 C asteessa, kunnes paistin sisälämpötila on 56 C astetta, tähän menee n. 15 - 30 min. Lihan on tarkoitus jäädä kauniin vaaleanpunaiseksi. 


Kääri paisti vielä kokonaan folioon ja anna vetäytyä 15 - 30 minuuttia. 

Karpalo-manteliriisi

3 dl basmatiriisiä
4 rkl voita
1/3 tl sahramia
1,5 dl kuivattuja karpaloita
1 dl rouhittuja manteleita (tai pähkinöitä)
mustapippuria
suolaa

Keitä riisi kypsäksi pakkauksen ohjeen mukaan suolalla maustetussa vedessä tai kasvisliemessä. Anna jäähtyä kunnolla, mielellään jääkaappikylmäksi asti, koska kylmä riisi kuullottuu vähemmällä rasvalla.

Pilko kuivatut karpalot isolla veitsellä pienemmäksi. Rouhi myös mantelit pieneksi, ellet käytä valmista mantelirouhetta. 

Mittaa voi ja sahrami paistinpannulle. Paista noin 1 minuutin verran koko ajan sekoittaen. Lisää riisi pannulle ja sekoita hyvin. Lisää marjat ja pähkinät. Paista käännellen noin 5 minuuttia. Mausta mustapippurilla ja suolalla. 

Kommentit

  1. Resepti on gluteeniton, kun käyttää gluteenitonta näkkileipää (tai korppujauhoja) yrttikuorrutteessa

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit