Nokkosletut


Nyt on kuulkaas käynyt niin, että kevät on tuonut mukanaan voimakkaan höyrähtämisen kasveihin. Kaikenlaisiin. Parvekkeelle on kesäksi menossa vaikka mitä vihannesta ja yrttiä, jos suostuvat itämään ja kasvamaan kiltisti. Ja jos joku osaa niitä hoitaa. ;) Mutta eihän se riitä. Tuntuu, että poikkeuksellisen moni on tänä keväänä puhunut hortoilusta, eli villivihannesten käyttämisestä. Minäkin sitten lähdin kokeilemaan, mutta aika lailla perinteisen turvallisella ja hyväksi havaitulla kasvilla, nimittäin nokkosella! Senhän sanotaan olevan ravintoarvoiltaan mainio. Nokkonen pitää kuitenkin muistaa poimia nuorena ennen kukkimista, ja tietysti ei nyt juuri minkään suuren tien varrelta tai ulkohuussin takaa.

Me olimme tänään ihanassa kirsikkapuistossa viettämässä japanilaista Hanami-tapahtumaa ja sieltä pois kävellessämme eteen iskeytyi mitä upein nokkoskasvusto. Kun muut katselivat ylöspäin kauniita kirsikkapuita, meikäläinen oli nenä kiinni maassa, nokkospuskassa. ;) Onneksi käsilaukusta löytyi juuri sopiva muovipussi, ja ystävältä nahkahansikkaat. 


Kotiin päästyäni vedin keittiössä kumihanskat käteen ja aloin käsitellä saalistani. 


Nypi nokkosista ensin lehdet irti varsista, jos satuit vahingossa nappaamaan vähän vartta mukaan.


Huuhtele lehdet hyvin.


Ryöppää nokkosia keittämällä niitä kiehuvassa vedessä noin viisi minuuttia. Tämä vie nokkosista polttavuuden. 


Valuta vesi pois. Voit säästääkin sen, olen kuullut nimittäin, että jotkut käyttävät sitä kasvien kasteluvetenä, mutta tällä kertaa meni nyt tuonne. Puristele nokkosista lastalla tai lusikalla ylimääräinen vesi pois. 


Kaada nokkoset puhtaan pyyhkeen päälle ja kuivaa painamalla pyyhkeen toista reunaa hellästi niiden yli. 


Nokkoset ovat nyt valmiita ruoanlaittoon. Minä sain saalistaani vajaat 3 dl ryöpättyä nokkosta, josta lettuihin meni 1 dl. Loput pakastan siten, että laitan niitä kerroksittain vähän kerrallaan pakasterasiaan ja kerrosten väliin leivinpaperia. Näin nokkoset eivät pakastu yhdeksi isoksi möykyksi, vaan niitä on helpompi hyödyntää myöhemmin. 


Sitten varsinaisin lettuihin. Ohjeesta tulee n. 15 - 20 pientä lettua lettupannulla.

3 dl maitoa
1 dl ryöpättyä nokkosta
½ dl purjoa
2 kananmunaa
1 tl suolaa
mustapippuria
hyppysellinen jauhettua muskottia
1,5 - 2 dl sämpyläjauhoja
rasvaa paistamiseen

Laita maito, nokkoset, purjo ja kananmunat tehosekoittimeen ja surauta seos tasaiseksi. Sulje kansi erittäin hyvin, ettei neste roisku ulos sekoittimesta. 


Kaada neste kulhoon. Lisää mausteet. 


Lisää jauhoja vähän kerrallaan. Voi olla, että 1,5 dl riittää oikein hyvin, määrää täytyy vähän kokeilla. Sekoita tasaiseksi ja anna turvota noin puoli tuntia. 


 Paista letut valurautaisella lettupannulla, voissa tai öljyssä. Herkuttele heti tuoreeltaan!



Kommentit

  1. Kokeilin ohjettasi ja tuli tosi hyviä lettuja. Vaihdoin vain jauhot gluteenittomiksi, kun olen keliaakikko. Linkitin myös ohjeen blogissani. Kiva blogi sinulla.

    VastaaPoista
  2. Hienoa, kiva, että toimii myös gluteenittomana! Minäkin kokkailen välillä sellaista.
    Sinullakin tosi mukava blogi, täytyypä ottaa lukulistalle. :)

    VastaaPoista
  3. Moi
    Hyvä blogi sinulla oletko kaun kerenny nokkosia.
    Nätit kumikäsineet .
    Hyviä vinkkejä

    VastaaPoista
  4. Itse asiassa ekaa kertaa keräsin viime keväänä. Mutta helppoa oli! :)

    VastaaPoista
  5. Meinaatko jatkossaki kerätä nokkosia
    Minkä kokoisia kumihanskoja käytit

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit