Pappilan kinuskinen hätävara


Pappilan hätävarat! Tehtiinkö teillä, tai mummolassa, niitä kenties lapsena? Maailman helpoin jälkiruoka, joka syö sisäänsä milloin marjat, hedelmät, keksit, kuivahtaneet kakut, rommit, kermavaahdot, tuorejuustot tai muut. Suomen versio englantilaisten triflestä. Tässä syysversiossa yhdistyy puolukan kirpeys ja tumman suolakinuskin makeus. Ohje on suuri, siitä tulee 6 - 8:lle.

2 dl fariinisokeria
2 dl kuohukermaa
1 tl vaniljasokeria 
1 rkl voita
hyppysellinen sormisuolaa
400 g puolukoita
200 g vaniljanmakuista tuorejuustoa
1,5 dl vaniljavaahtoa (tai kermavaahtoa)
digestivekeksejä tai kaurakeksejä (tai molempia!)

Tee ensin kinuskikastike. Sulata fariinisokeri pinnoitetussa kattilassa tai pannulla, keskilämmöllä. Kun sokeri on täysin sulanut, kaada joukkoon kuohukerma. Se karahtaa aluksi kovaksi köntiksi, mutta antaa periksi hetken päästä. Keittele keskilämmöllä koko ajan sekoittaen n. 8 minuuttia. Voit testata kinuskin sopivuutta ottamalla sitä lusikankärkeen ja kastamalla kylmään veteen. Kun koostumus miellyttää, ota pois liedeltä. Liian paksuksi kastiketta ei kannata päästää. Mausta vaniljasokerilla ja sekoita joukkoon lusikallinen voita, joka kirkastaa kastikkeen. Sekoita lopuksi kastikkeeseen hyvin pieni hyppysellinen hyvää sormisuolaa. 


Vaahdota vaniljavaahto (tai kerma) ja sekoita joukkoon tuorejuusto. Ala koota aineita kerroksittain. Laita kulhon pohjalle noin neljännes puolukoista. Kaada päälle neljännes kinuskikastikkeesta. Puolukoita ei tarvitse sokeroida, koska kastike toimii hyvänä makeana parina niille. 


Lusikoi seuraavaksi kerrokseksi neljännes vaniljatuorejuustovaahdosta ja murustele päälle pari kolme keksiä. Jatka kerroksia niin, että päällimmäiseksi jää vaniljavaahtoa ja hieman keksejä. Hätävara on valmis syötäväksi vaikka heti, mutta pärjää jääkaapissa parikin päivää ihan hyvin. 

Kommentit

Suositut tekstit