Key Lemon Pie ja sitruuna-timjamisiirappi


Klassikkopiiras Key Lime Pie on monelle tuttu kirpeänmakea limettiherkku. Neljä vuotta sitten pääsiäisenä tein sitä leivosversioina. Tänä vuonna tarjolle asettuu sen hempeämpi, sitruunainen serkku, Key Lemon Pie. Seurakseen piiras saa voimakkaan makuisen sitruuna-timjamisiirapin. Suussa kokonaisuus muodostaa ihanan makean, raikkaan ja kirpeän yhdistelmän.

Leivoin piirakat neljään annospiirakkavuokaan, kukin halkaisijaltaan 11 cm. Näissä täyte levittyy melko ohuelti. Ohjeen voi tottakai tehdä myös isompaan piirakkavuokaan ja myös kaksinkertaistaa ohjeen, jos toivoo paksumpaa täytettä. Jos käytät irtopohjavuokaa, vuoraa se leivinpaperilla, niin piirakka on helpompi irrottaa siitä. 

Pohja:
110 g Digestive-keksejä
55 g voita tai margariinia

Täyte: 
1 dl kuohukermaa
1 prk (200 g) sitruunanmakuista rahkaa (tai vaniljarahkaa)
1/4 dl sokeria
1 keltuainen
1,5 rkl sitruunanmehua
1 tl raastettua sitruunankuorta

Koristeeksi:
1 dl kuohukermaa
1 tl sokeria
1 tl vaniljasokeria

Sitruuna-timjamisiirappi:
1 dl sitruunamehua
1 dl vettä
2 dl sokeria
1 tl kuivattua timjamia
(jämät sitruunasta, jonka mehun olet puristanut ja kuoren raastanut)

Murskaa keksit ja sulata rasva. Sekoita ne keskenään ja taputtele piirakkavuokien pohjalle. Esipaista piirakoita uunissa 175 C asteessa n. 7 minuuttia.

Valmista sillä aikaa täyte. Vaahdota kerma. Sekoita keskenään rahka, sokeri ja keltuainen. Lisää sitruunan kuori ja mehu rahkaseokseen. Nostele kermavaahto joukkoon varovasti. Kaada täytettä esipaistettuihin vuokiin ja paista uunissa 175 C asteessa vielä n. 25 - 30 minuuttia. Jäähdytä piirakat hyvin ennen koristelua.

Purista siirappia varten sitruunasta n. 1 dl mehua ja kaada se pinnoitettuun kattilaan. Ei haittaa, vaikka sitruunamehua ei aivan niin paljon yhdestä sitruunasta tulisikaan. Lisää vettä niin, että sitruunamehua ja vettä on yhteensä 2 dl. Lisää sokeri ja timjami. Voit heittää joukkoon myös sitruunan jämät antamaan voimakkaampaa makua. Sitruunan valkoisesta osasta erittyy siirappiin hieman karvastakin makua, mikä tasoittaa makeuttaa mukavasti. Keittele matalalla lämmöllä n. 15 minuuttia kunnes nestettä on haihtunut niin, että siirappi on hieman paksuutunut, mutta yhä juoksevaa. Anna siirapin jäähtyä.

Vaahdota koristeeksi tuleva kerma ja mausta se sokerilla ja vaniljasokerilla. Levitä piirakoiden päälle ensin loraus sitruuna-timjamisiirappia ja koristele kermavaahdolla. 








Rauhaisaa palmusunnuntaita ja pääsiäistä!

Kommentit

Suositut tekstit