Naisen pitsiselkäinen jakku


Koronakevään ensimmäinen isompi neuletyö on valmis! Pitsiselkäinen neulejakku, josta uskon tulevan yksi vaatekaappini peruskappaleita. Kaipailin talvella uutta, vaaleaa neuletakkia edellisen, kermanvalkoisen, alettua olla jo hieman venynyt.

Malli löytyi vanhoja käsityölehtiä selaamalla, Moda 3/2012 -lehdestä numero 9. Sen yksinkertainen etupuoli yhdistettynä pitsiseen, naiselliseen takakappaleeseen hurmasi minut. Takakappaleella muotoa tuo muuta kappaletta tiukempi sileäneuleinen vyötärökaistale. Sen ala- ja yläpuolella jatkuva yksinkertainen pitsi suuntautuu hienosti keskelle ja vyötärölle, luoden todella kauniin ja naisellisen vaikutelman. Lehden ohjeessa etukappaleet olivat takakappaletta pidemmät, mutta en ihastunut eripituisiin reunoihin, ne olisivat näyttäneet aika kummallisilta lirpakkeilta minun silmääni. Joten tein koko myös etukappaleet samapituisina kuin takakappaleen.

Joskus silloin, kun vielä työpaikalla olimme, juttelimme kahvipöydässä siitä, minkälaiset värisävyt kullekin meistä sopivat. Ihan perinteistä värianalyysiä siis. Olen jo kauan tiennyt olevani väreiltäni pehmeä syksy. Se tuore keskustelu leijui mielessäni, kun etsin lankakaupassa lankoja tähän neuleeseen. Valkoisen eri sävyjen tai ruskeiden sijasta koriin hyppäsikin kasa puuterin persikkaista lankaa. Aika söötti väri, eikö? Lanka on Schachenmayrin Merino Extrafine 120, tiheys 22 s ja 30 krs 10 cm:llä. Puikkoina minulla oli 3,5 kokoinen Zing Knit Pro.

Viimeistelin etureunat ja niskan virkkaamalla kolme kerrosta kiinteitä silmukoita siten, että (ensimmäinen ja ) viimeinen kerros tehdään nurjalta puolelta. Näin reuna on oikealta puolelta katsottuna käytännössä rapuvirkkausta. Virkkasin samaan tyyliin myös solmintanauhat, kolme kerrosta kiinteitä silmukoita niissäkin. Silmukoiden luontiketju kannattaa niissä tehdä melko löyhänä, jotta ne eivät ala käpertyä ihan mahdottomasti. Prässäsäsin kyllä nauhat ja kaikki reunukset vielä silitysraudalla ja märällä lakanalla.

Tykkään lopputuloksesta tosi paljon! Uskon, että tästä todellakin tulee yksi käytetyimpiä neuleitani.












Kommentit

Suositut tekstit