Lakritsipiparkakut


Pipareita olen aina tehnyt lapsuudenkodissa opitulla reseptillä. Se ei ole varsinainen suvun perinneresepti, vaan äitini aikanaan työkaveriltaan saama resepti. Minulle se on toki jo perinne ja siinä on juuri oikean pehmeät mausteet ja murea koostumus. 

Ensimmäisen satsin tämän joulukauden pipareita teinkin sillä reseptillä, mutta näin viikkoa ennen joulua oli jo tarve saada lisää. Joku nimeltämainitsematon kotona koko ajan oleva etätyöläinen on ilmeisesti ehtinyt jo napsia kaikki. Sen verran voi puolustuksen puheenvuorona sanoa, että se ensimmäinen kattilallinen oli vain puolikas resepti. 

Joulun toiseen satsiin ajattelin vähän lisää twistiä. Mietin enemmän inkivääriä, tai vähän chiliä tai maustepippuria potkua tuomaan. Nekin olisivat varmasti olleet hyviä, mutta kun kuulin lakritsipipareista, oli valinta helppo! Rakasta lakritsia, joten halusin ehdottomasti kokeilla, miltä se maistuu piparkakuissa. Tässä versioni, josta tulee kokonaisuudessaan 8-10 pellillistä pipareita, puolikkaasta 4-5.

1,5 dl tummaa siirappia
50 g fariinisokeria
150 g sokeria
250 g voita tai margariinia
1 tl kanelia
1 tl inkivääriä
1 tl neilikkaa
½ rkl pomeranssinkuorta
3 - 4 rkl lakritsijauhetta
2 kananmunaa
1 tl suolaa
2 tl ruokasoodaa
500 g karkeita vehnäjauhoja
 
Laita siirappi, sokerit, rasva ja mausteet keskenään kattilaan. Kiehauta ja hämmennä kunnes rasva on sulanut ja maut ovat sekoittuneet. Anna jäähtyä jonkin verran.

Lisää hieman jäähtyneeseen seokseen munat sekä vehnäjauhot, joihin on sekoitettu sooda ja suola. Sekoita tasaiseksi. 

Anna taikinan jähmettyä yön yli jääkaapissa. Leivo ja paista seuraavana päivänä, 225 C asteisessa uunissa.

Maukasta joulua kaikille!

Kommentit

Suositut tekstit