Thairuokaa


Terveisiä Thaimaasta! 

Palasin taannoin sieltä aivan ihanalta ja aurinkoiselta ranta- ja sukelluslomalta! :) Koh Lantalle ja Khao Lakiin suuntautunut matka antoi energiaa, valoa ja paljon paljon uusia kokemuksia. Voisin kertoa teille loputtomasti korallimerestä, pinnanalaisesta kauneudesta, värikkäistä kaloista, rauskuista ja haista, mutta pitäydyn blogini alkuperäisissä teemoissa. 

Eli tällä kertaa siis thairuoassa. Olen huomannut, että se jakaa mielipiteitä. Monet ystäväni ja tuttavani suorastaan rakastavat sitä. Kafferlimetti, galangalal-juuri ja sitruunaruoho ovat thairuoan pyhä yhdistelmä. Lisäksi mukana menossa kookosmaitoa, chiliä ynnä muuta. Useimmiten kyytipoikana riisiä, eli "steamed rice", kuten ravintolassa aina kysyttiin. Paikallisille tekee joskus vaikeaa tehdä eroa r- ja l- äänteiden välillä. Siksi kuulostikin vähän hassulta, jos tarjoilija ehdotti "steamed lice?" Joo, joo, tottakai. ;) Thairuokaa tuli kyllä parin viikon matkalla syötyä paljon, mutta koska minä (ja matkaseurani) kuulun siihen ihmisryhmään, joka oikeastaan ei pidä thairuoasta, oli usein pakottava tarve päästä länkkäri-ruokaa syömään. Eli pizzaa, purilaista ja sen tapaista. Koska epäilen, että teitä kuitenkin ehkä kiinnostaa enemmän nämä paikalliset herkut, niin kuvasin lähinnä niitä. Tässä kavalkadi parhaimmista!


Kana-curryä, aika perusruokaa. Paljon vihanneksia kanan lisäksi, mm. minimaissia, porkkanaa ja  thai-munakoisoa. 


Aika yleistä on myös pad thai, eli riisinuudelipohjainen wokki. Olisikohan tässäkin vihannesten lisäksi kaverina kana?


Kevätkääryleet tuskin ovat täysin  thaimaalainen keksintö (vai ovatko kiinalaiset kopioineet ne thaimaalaisilta?), mutta kuitenkin sellaista paikalliseksi laskettavaa ruokaa, josta minä oikeasti tykkäsin. Tässä oli uudenlainen muoto tehdä kevätkääryleitä. Tykkäsin ehkä siitä perinteisestä mallista kuitenkin enemmän, koska siinä taikinaa on mukavasti rullalla täytteiden välissä. 


Kääryleiden alta paljastui hauska lumiukkolautanen! Jostain syystä se näytti vähän hassulta siinä ympäristössä, kun rantaravintolan pöydät olivat pehmeän lämpimässä hiekassa ja lämpötila jossain siellä 30 kieppeillä öisinkin. Sillä hetkellä tuntui vaikealta uskoa, että jossakin voisi oikeasti olla paikka, jossa on sellaisia ihmeitä kuin lumiukkoja. ;)Kevätkääryleitä tuli syötyä myös jälkkärimuodossa! Se oli minulle uutta. Ja maistui hyvältä. Näissä oli sisällä banaania, joka oli suosikkiainekseni jälkiruoissa. Useampanakin iltana tuli syötyä friteerattuja banaanipalleroita jäätelöpallon kera. Tässä annoksessa oli muuten höysteenä mansikkajäätelöä, koska vanilja oli loppu.


Katukeittiöstä löytyi yhtenä päivänä tällainen herkku, banaanipannukakku. Ohuen ohutta taikinaa ja banaaniviipaleita taidokkaasti kädenkäänteessä pyöräytettynä ja kuumalla pannulla paistettuna. Päällä hunajaa. Nam!Mutta jos palataan suolaisiin ruokiin, niin toinen niistä harvoista, mistä oikeasti pidän: satay-kanaa, eli kanaa maapähkinäkastikkeella. Pikaisen googletuksen perusteella kuulemma alun perin malesialaista. Vai muistanko väärin, korjatkaa, jos tiedätte paremmin. Hyvää kuitenkin oli!Yhtenä iltana tuli syötyä tällaista yleisaasialaista hot pan -ruokaa. Vähän sitkeää oli liha, mutta pannu oli kuuma ja sihisevä kuitenkin.Ja tämä höyrytetty riisi tarjoiltiin kauniisti sydämenmuotoisena. Söpöä, eikö!
Loppuun vielä yksi kuva niistä lukuisista länsimaalaisista illallisista. Etenkin jälkimmäisellä viikolla tuli monta kertaa syötyä hotellin läheisessä italialaisessa, joka oli kyllä todella hyvä paikka. Siellä söin mm. tämän ihanan gnocchi-pesto-annoksen.Vaan kaikki ihanuus loppuu aikanaan ja kotiin on palattu. Onneksi täälläkin on paljon kaikkea hienoa. Ja aina voi alkaa haaveilla tulevista lomista! :)

Kommentit

Suositut tekstit