Mustatorvisienipiirakka



Suolaiset piirakat ovat suosikkejani monessa tilanteessa: vieraille, retkelle, arkea piristämään sekä myös tähteiden piilottamiseksi. Ne ovat sitä paitsi aina hyviä, johtunee ilmeisesti mukavan jauhoisesta taikinasta ja juustoisesta täytteestä. Ja niin onnistui tämäkin piirakka, jonka tein kylään tulleille ystävilleni. Päätin käyttää siihen viimeiset syksyn sienisadosta jäljellä olleet mustatorvisienet. Lisäksi  halusin siihen paljon juustoa. Ja näin vedin hatustani tämän piirakan 4-5 hengelle:

Pohja:
125 g margariinia tai voita
3 dl vehnäjauhoja (tai esim. sämpyläjauhoja)
½ tl suolaa
½ tl leivinjauhetta
½ dl vettä

Täyte:
2 dl crème fraîchea
2,5 dl kuivattuja mustatorvisieniä (tai esim. suppilovahveroita)
3 kananmunaa (kaksikin voi riittää)
1 sipuli
1 tl hunajaa
3,5-4 dl juustoraastetta: vanhaa cheddaria ja hyvää emmentalia
suolaa ja rouhittua mustapippuria maun mukaan

Aloita piirakan valmistus siitä, että sekoitat crème fraîchen ja kananmunat keskenään. Murskaa kuivattuja sieniä hieman pienemmiksi morttelissa ja lisää seokseen turpoamaan.

Jatka sitten taikinasta. Sekoita jauhot, suola ja leivinjauhe. Lisää margariini ja nypi kuivan hiekan oloiseksi ryyniksi. Lisää vesi ja alusta taikina tasaiseksi. Sen pitäisi irrota hyvin sormista ja kulhosta. Jos ei irtoa, lisää hieman jauhoja. Jos taas jää liian kuivaksi, lisää vettä. Anna vetäytyä jääkaapissa n. 15 min.

Pilko sillä aikaa sipuli ja kuullota sitä paistinpannulla öljytilkassa. Älä anna ruskistua. Lisää joukkoon 1 tl hunajaa, joka tuo sipulin makeutta esille. Raasta juustot. 
Painele taikina piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Pistele sitä hieman siihen haarukalla sinne tänne, ettei se kohoa uunissa liikaa. Esipaista pohjaa 225 C uunissa n. 10 min. 

Lisää sipuli ja juustot sieni-crème -sekoitukseen. Sekoita tasaiseksi. Rouhi joukkoon mustapippuria ja lisää makusi mukaan suolaa. Juustoissa toki on sitä jo itsessään jonkin verran. Ota esipaistettu pohja uunista ja levitä täyte siihen tasaisesti. Paista 200 C asteessa noin 30-40 min, kunnes täyte on hyytynyt ja pinta saanut hieman väriä. Jos laitoit täytteeseen vain kaksi kananmunaa, saattaa paistoaika (=hyytymisaika) olla hieman pidempi. Anna piirakan vetäytyä hetki. Herkuttele esim. raikkaan salaatin kanssa!

(Julkaistu vanhassa blogissani 2.4.2011)

Kommentit

Suositut tekstit