Italialainen makkarapapupata


Sunnuntain perhepäivälliselle tein italialaista makkara-papupataa, josta tuli todella hyvää.  Tuhti pataruoka lämmittää ihanasti kylmenevissä syyskeleissä. Alkuperäisessä ohjeessa oli kuivattuja (borlotti)papuja, joita olisi pitänyt liottaa yön yli ja padan kypsennysaika uunissakin olisi ollut lähes kolme tuntia. Oikaisin sen verran, että käytin valkoisia purkkipapuja, jotka lyhensivät valmistusaikaa huomattavasti. Resepti neljälle menee näin:

2 rkl oliiviöljyä,
n. 500 g italialaisia (tai muita maustettuja) tuore- eli raakamakkaroita
170 g (1 pkt) pekonia
2 pilkottua keskikokoista punasipulia
2 valkosipulinkynttä pilkottuina
1 prk (225 g) valkoisia papuja, myös esim. ruskeat pavut tai kidney-pavut varmaan maistuvat tässä myös hyvältä
2 tl tuoretta rosmariinia hienoksi pilkottuna
2 tl tuoretta salviaa pilkottuna
3 dl kuivaa valkoviiniä
3 dl kiehuvaa vettä
½ lihaliemikuutio
½ tl suolaa
½ tl rouhittua mustapippuria

Laita uuni lämpiämään 200 C asteeseen. Kuumenna öljy paistinpannulla. Lisää makkarat ja kypsennä miedolla lämmöllä säännöllisesti käännellen n. 10 minuuttia, kunnes ne ovat ruskistuneet kauttaaltaan. Siirrä pannulta uunipataan. Paista seuraavaksi pannulla pilkottu pekoni, kullanruskeaksi. Siirrä pataan. Kuullota lopuksi puna- ja valkosipulit pannulla pekonirasvassa. Siirrä pataan. Kaada papujen säilöntäliemi pois, huuhtele vedellä ja lisää pataan. Lisää yrtit, suola ja pippuri sekä valkoviini, kiehuva vesi ja lihaliemikuutio. Laita pata uuniin ja paista n. 1 h 15 min. Voit puolivälin jälkeen alentaa lämpöä n. 160 asteeseen (kun liemi pulputtaa iloisesti). 

Koristele pata rosmariininoksilla ja nauti.  Makkara-papupadan voi tarjota sellaisenaan hyvän leivän kanssa. Minä keitin oheen vähän täysjyväriisiä, mikä teki lopputuloksesta täyttävämmän. 




(Julkaistu vanhassa blogissani 17.10.2010)

Kommentit

Suositut tekstit