Saksanpähkinäjäätelö ja selleri-valkosuklaakreemi



Kyllä, se on erittäin hyvää. Kannattaa ehdottomasti kokeilla!
Ajattelin kertoa tämän näin heti alkuun, koska arvaan, että sana "selleri" pelottaa varmasti montaa. Ei syytä epäilyksiin, koska tämä on aivan mieletön yhdistelmä!
Kaikki alkoi siitä, että oli tulossa ruokavieraita. Selasin keittokirjojani ja lehtiäni ja pohdiskelin menyytä. Glorian Ruoka & Viinin numerossa 8/2011 oli parin aukeaman artikkeli "vegeherkku mukulaselleristä" (Sellerin uudet sävelet, s. 63-). Sieltä löytyi monen muun reseptin lisäksi tämä mainio jälkiruoka. Tiesin ruokavieraideni olevan kokeilukykyisiä uusien yhdistelmien suhteen ja tiesin myös, ettei kyseinen lehti painata sivuilleen huonoja reseptejä. Niinpä tuumasta toimeen.
Jälkiruoan valmistus alkaa selleripyreen tekemisellä. Se voi tehdä halutessaan vaikka hyvissä ajoin etukäteen ja pakastaa. Jääkaapissa pyree säilyy n. 5 vrk.
Selleripyree
½ keskikokoista mukulaselleriä
½ sipulia
1 rkl ruokaöljyä
2 rkl voita
1-2 dl vettä
1 dl luomukermaa
1-2 tl suolaa
1-2 tl sokeria
Kuori ja kuutioi selleri sekä hienonna sipuli. Kuullota sipuli laakeassa kattilassa öljyssä pehmeäksi, älä ruskista. Lisää selleri ja kuullota vielä pari minuuttia. Lisää voi ja vettä sen verran, että kasvikset juuri peittyvät. Annan hautua läpikypsäksi, n. 15 min. Siivilöi sitten kasvikset liemestä. Kuumenna kerma mikrossa tai kattilassa. Soseuta kasvikset sauvasekoittimelal. Ohenna pyree kermalla tilkka kerrallaan, sopivan paksuiseksi. Mausta suolalla ja sokerilla. Anna jäähtyä, jos jatkat suoraan kreemin valmistukseen. Pakasta tai laita jääkaappiin, jos teet kreemin vasta myöhemmin.

Selleri-valkosuklaakreemi

n. 1 dl selleripyreetä (ohje yllä)
2 liivatelehteä (4 g)
170 g valkosuklaata 
2 dl luomukermaa
Laita liivatelehdet kylmään veteen likoamaan 5 minuutiksi. Sulata valkosuklaa vesihauteessa tai mikrossa 20 sekunnin jaksiossa, välillä sekoittaen. Kiehauta selleripyree kattilassa. Purista liivatteista vesi ja liuota pyreeseen. Lisää suklaa ja sekoita tasaiseksi sauvasekoittimella. Lisää kerma ohuena nauhana sauvasekoittimella sekoittaen. Anna kreemin hyytyä jääkaapissa vähintään 4 tuntia. 

Saksanpähkinäjäätelö

2 dl saksanpähkinöitä
1 pkt (0,9 l) Aino -valkosuklaa-vaniljajäätelöä
Paahda pähkinät kuivassa ja kuumassa paistinpannussa. Anna jäärhtyä ja rouhi sitten veitsellä hieman, pähkinät saavat jäädä eri kokoisiksi paloiksi. Anna jäätelön pehmetä hetken verran huoneenlämmössä. Sekoita pähkinät jäätelöön. 

Ja lopuksi...

Yhdistele jäätelö ja kreemi annoksiksi. Nostele jäätelöstä palloja tai haluamiasi annoksia. Pursota kreemiä pursotinpussista päälle, tai lusikoi suoraan viereen. Ja voilà, tarjoile herkkusuille! Selleri ei maistu kreemistä kovin voimakkaasti läpi, joten voipi olla, että joutuvat hetken ihmettelemään, mitä sitä oikein syödäänkään. 
Herkullisia hetkiä!

(Julkaistu vanhassa blogissani 21.1.2012)

Kommentit

Suositut tekstit