Patenttineulejakku 1940-luvun tyyliin


Talven 2012 suurin neuletyöni valmistui vihdoin maaliskuussa! Ja kylläpä kannattikin jaksaa puikoilla suihkia, lopputulos on juuri niin kiva kuin toivoinkin. Tämä on ensimmäinen työ, jonka olen tehnyt joululahjaksi saamastani Strikketøj -kirjasta. Malli on kirjan mukaan 1940-luvun tyyliä. Minua siinä viehätti hyvä istuvuus sekä leveä pääntie. Se sopii hyvin myös vähän edustavampiikin tilaisuuksiin.

Jakku  on tehty lähes kokonaan kaksinkertaisella langalla. Langaksi valitsin SandnesGarnin Lanett -langan, joka on 100 % merinovillaa. Puikkoina oli 80 cm ja 60 cm pituiset 3,5 pyöröpuikot. 

Helmassa, hihasuissa, pääntiellä sekä etureunoissa on kaksinkertaisella langalla tehtyä 1o, 1 n joustinneuletta. Suurin osa jakusta on patenttineuletta. Patenttineule muodostaa vaakaraitoja siten, että n. 20 kerroksen jälkeen tehdään aina yksinkertaisella langalla 2 krs 1o, 1n -joustinneuletta. Tässä lähikuvaa vaakaraitojen välistä ja myös otos ihanista kullanvärisistä napeista, jotka löysin Menita Soukasta. Etu- ja takakappaleet neulotaan 80 cm pyöröpuikoilla yhdessä, yhtenä tasona. Neuletta tehdään aina kainaloihin asti, jossa päätellään osa silmukoista kädenteitä varten. Sitten tehdään 60 cm pyöröpuikolla hihat, nekin tasona, eikä suljettuna neuleena. Molemmat hihat tehdään myös valmiiksi vain kainaloihin asti. Sen jälkeen kaikki etu- ja takakappale sekä hihat otetaan kaikki samoille puikoille (80 cm pyöröpuikolle) ja neulotaan loppuun yhdessä. Silmukoita kavennetaan välillä hieman. Hartioiden kohdalla tehdään etureunassa lyhennettyjä kerroksia, jotta pääntie muotoutuu kauniisti. Pääntielle tulee jälleen joustinneuletta. Lopuksi myös etureunoihin tehdään joustinneuletta. Oikean puolen etureunaan jätetän napinlävet ja vasempaan ommellaan napit.

Tässä vielä vertailun vuoksi kirjan aukeama, josta neuletakki näkyy. Aika hyvin onnistuin!(Julkaistu vanhassa blogissani 24.3.2012)

Kommentit

  1. Ihanan yksinkertainen ja kaunis malli! Lanett on minusta ihan luottolankaa ja tykkään siitä, miten monikäyttöistä se on juuri ohuutensa vuoksi - siitä saa kerrostamalla rakennettua aina sopivaa kuhunkin työhön :)

    VastaaPoista
  2. Kiitos! Kyllä, Lanett on tosi hyvä lanka, lämmintä, pehmeää, mukavantuntuista ja tosiaan myös monikäyttöistä. Tässä jakussa tykkään erityisesti siitä, että se on tosi lämmin (sopii talven kylmemmillekin keleille) ja istuva. Istuvuus tekee siitä sopivan töihinkin. :)

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit