Browniet, vol 1.




Tein ystävälleni rotinoiksi pellillisen brownieita. Googletin erilaisia reseptejä ja päädyin tähän, joka nimellään lupasi olevansa "The Ultimate Brownie". Kääntelin amerikkalaisen reseptin mitat deseiksi ja grammoiksi. Järkytyin tästä sokerimäärästä, mutta päätin kokeilla kuitenkin. Tästä tuli siis yksi uunipellillinen:

225 g tummaa suklaata (mieltuiten sokeritonta, jos löydät sellaista)
225 g voita tai margariinia
5 kananmunaa
7 dl (!!!) sokeria
2 tl vaniljasokeria
3½ dl vehnäjauhoja
1½ leivinjauhetta
1 tl suolaa (jonka unohdin, uups!)
2,5 dl erilaisia pähkinöitä paahdettuina (käytin hasselpähkinärouhetta ja pilkottua pekaanipähkinöitä)

Laita uuni lämpiämään 190 C asteeseen. Sulata suklaa ja rasva kattilassa miedolla lämmöllä. Vatkaa kananmunia ja sokereita sähkövatkaimella/yleiskoneella 10 minuuttia. Lisää suklaa-rasvaseos, jauhot, leivinjauhe ja suola ja sekoita vain sen verran,että taikina on sekoittunut. Lisää pähkinät. Kaada leivinpaperilla vuoratulle syvälle uunipellille. Paista 190 C asteessa 35-40 minuuttia, mutta älä missään nimessä liikaa. 

Browniet ovat, kuten arvata saattaa, hyvin makeita. Osassa suklaata oli sokeria, joten se vielä lisäsi makeutta. Koostumuksesta tuli hyvin hauska: pinnasta muodostui rapea, mutta sisus jäi ihanan tahmean pehmeäksi.  Itse pitäisin ehkä kuitenkin sellaisista kauttaaltaan kostean pehmeistä brownieista. Ehkä se auttaisi, jos ei vatkaisi muna-sokeriseosta ihan noin kauan. Leivinjauhetta ei alkuperäisessä reseptissä ollut, mutta lisäsin sitä, kun epäilin, että jenkkireseptin jauhot olisivat ehkä "self-rising", eli kohottavaa ainetta sisältäviä. Leivinjauheen poisjättäminen tietysti myös vähentäisi pinnan kohoamista. Suolan valitettavasti unohdin. En tiedä, olisiko sillä ollut vaikutusta koostumukseen, vai pelkkään makuun.
Oikein hyviä näistä tuli, mutten ihan nimeäisi termillä "ultimate". Siksi laitoinkin otsikkoon "vol. 1", koska jäi sellainen tunne, että brownie-kokeilut eivät jää tähän... 
Tässä vielä kuva yhdestä palasta ennen kuin pääsin siihen käsiksi lusikallani. Tästä näkyy oikein hyvin tuo pinnan kohoaminen ja rapeus sekä sisuksen pehmeys.


Kommentit

Suositut tekstit