Laskiaispullat



Aurinkoinen laskiaispäivä ja aavistus keväästä! Ja eihän laskiainen olisi mitään ilman kunnon laskiaispullaa! Pitkin (tammi-)helmikuuta olen tehnyt vertailevaa laskiaispullatutkimusta eri kauppojen ja kahviloiden pullilla, mutta ihan oikeaksi laskiaiseksi piti tietenkin leipoa itse pullat. Samalla paljastan vastaukseni siihen suureen kysymykseen: hillo vai mantelimassa? Minulle mieluummin hillo, kiitos. Mutta ei jää pulla syömättä mantelimassan vuoksi, eli tarpeettoman jyrkkä en tästä kannastani ole.  Alla ohje n.10-12 pullan taikinaan että täytteisiin.

Pullataikina

2,5 dl maitoa
½-1 rkl kardemummaa
½ kananmuna
1 dl sokeria
hyppysellinen suolaa
6,5 dl vehnäjauhoja
1 pss kuivahiivaa
75 g margariinia tai voita

Lämmitä maito mikrossa tai kattilassa kädenlämpöiseksi. Lisää kardemumma, sokeri ja suola. Riko kananmuna lasiin ja sekoita. Kaada puolet siitä taikinaan. Lisää taikinaan n. 4-5 dl vehnäjauhoja ja kuivahiiva. Ota esille sähkövatkain tai yleiskone ja vaivaa taikinaa n. 5-10 min. Lisää loput jauhot hiljalleen, tarpeen mukaan. Sulata margariini/voi ja lisää se joukkoon. Vaivaa taikina tasaiseksi. Anna kohota lämpimässä ja vedottomassa paikassa, liinan alla, mielellään n. 30-45 min.

Leivo taikinasta pyöreitä pullia ja laita ne pellille kohoamaan. Ennen paistamista voitele lopulla kananmunalla ja ripottele pinnalle koristeeksi raesokeria tai erilaisia strösseleitä. Minä käytin sokerihelmiä. Paista n. 225 C asteessa, kunnes pullat ovat kypsiä (pohja kumisee koputettaessa).

Täytteet

luomuvispikermaa
sokeria
kanelia
tomusokeria

Vispaa kerma sähkövatkaimella. Mausta se sokerilla (pari rkl) ja kanelilla (n. 1 tl). Leikkaa n. 1/3 pullan yläosasta pois. Levitä pullalle mustikkahilloa. Nostele päälle muutama rkl kaneli-kermavaahtoa. Laita "kansi" päälle ja siivilöi vielä koristeeksi hieman tomusokeria päälle. 
Hilloksi valikoitui mustikka, koska a) se on lempimarjani ja b) sitä sattui olemaan. Kaneli-kermavaahto on vinkki hyvältä ystävältäni. Toimi erittäin hyvin! 


(Julkaistu vanhassa blogissani 6.3.2011)

Kommentit

Suositut tekstit