Empanadas


Vanhempi kummipoikani täytti neljä vuotta. Hänen (aikuis)synttäreilleen toivottiin suolaista leipomisapua, joten ryhdyin hommiin. Olin jo jokunen aika sitten miettinyt, että haluaisin kokeilla meksikolaisia empadanaksia. Joten miksei yhdistäisi kahta kärpästä yhdellä iskulla ja tekisi saman tein juuri niitä synttäritarjottavaksi. Googlettelin aikani reseptejä ja päädyin noudattamaan pitkälti Kotilieden sivuilta löytämääni ohjetta.

Empanadakset ovat perinteinen meksikolainen lihapasteija, joka tehdään maissi- ja vehnäjauhokuoreen. Tein puolet empanadaksista kuitenkin myös itse kehittelemälläni kasvistäytteellä.



Täytteet tein itse asiassa jo edellisenä iltana valmiiksi jääkaappiin. Näin säästin aikaa varsinaisena leivontapäivänä ja täytteiden mausteet saivat mehevöityä yön yli. Koko homman voi tottakai tehdä myös samana päivänä.

Lihatäyte

250 g naudan vähärasvaista jauhelihaa
1 sipuli
1 valkosipulinkynsi
1/4 yhdestä kuivatusta chilistä (tai enemmän)
1,5 rkl öljyä
½ tl chili-/paprikajauhetta
½ tl kuivattua oreganoa
½ tl jeeraa eli juustokuminaa
suolaa
mustapippuria
1-1,5 rkl silputtua persiljaa
1 keitetty kananmuna

Pilko sipulit ja chili. Kuullottele niitä hiljalleen matalalla lämmöllä, öljytilkassa. Siirrä sitten sivuun. Ruskista jauheliha. Lisää sipuli-chiliseos ja mausteet. Silppua joukkoon persiljaa ja paloittele mukaan yksi keitetty kananmuna.

Kasvistäyte

1 punainen paprika
½ rasiaa kirsikkatomaatteja
1 sipuli
1 valkosipulinkynsi
1/4 yhdestä kuivatusta chilistä (tai enemmän)
1,5 rkl öljyä
½ tl chili-/paprikajauhetta
½ tl kuivattua oreganoa
½ tl jeeraa eli juustokuminaa
suolaa
mustapippuria
1-1,5 rkl silputtua persiljaa
Pilko sipulit ja chili. Kuullottele niitä hiljalleen matalalla lämmöllä, öljytilkassa. Pilko paprika pieneksi ja lisää kuullottumaan. Halkaise kirsikkatomaatit ja purista siemenet ja mehut pois. Pilko tomaatin hedelmäliha. Lisää pannulle muiden ainesten joukkon. Lisää mausteet. Silppua joukkoon persiljaa.


Taikina
6 dl luomuvehnäjauhoja
4 dl maissijauhoja (EI maissitärkkelystä kuten Maizenaa)
1-1,5 tl suolaa
2 tl leivinjauhetta
4 dl luomuruokakermaa
100 g voita tai margariinia
1 kananmuna
Sekoita jauhot, suola ja leivinjauhe keskenään.



Lämmitä ruokakerma ja sulata rasva sen joukkoon. Sekoita neste kuivien aineiden sekaan. Lisää lopuksi yksi kananmuna.
Kauli osa taikinasta kerrallaan (ehkä vajaan puolen sentin paksuiseksi) levyksi. Ota siitä ympyrämuotilla tai isolla mukilla/kulholla pyörylöitä. Minä käytin mukia, jonka reunan läpimitta oli 10 cm. Aseta n. 1 rkl täytettä kullekin pyörylälle ja ummista puolikuiksi.



Voitele empanadakset kananmunalla ja paista 225 C asteessa n. 15 minuuttia, kunnes ne ovat kauniin kullanruskeita päältä. Sitten ei kun herkuttelemaan! 
Täytteitä voi toki muunnella mielensä, ja kaappinsa sisällön, mukaan. Lihan joukkoon voi lisätä enemmän kasviksia. Ja kasvistäytteeseen esim. papuja tai kikherneitä, toimivat aivan varmasti hienosti. Myös mausteisuutta ja tulisuutta voi säädellä mielensä mukaan. Näistä tein tarkoituksella aika mietoja.


(Julkaistu vanhassa blogissani 13.11.2011)





Kommentit

Suositut tekstit