Haukimureke fenkoli-sahramikastikkessa, Hasselbackan manteliperunat ja mustajuuret




Tässäpä kokonainen ateriakokonaisuus vinkiksi viikonlopun ruokia miettivälle. Valmistin nämä taannoin ystävilleni. Rohkeana kokkikokeilijana otin menyyseen ruokia, joista suurinta osaa en ollut koskaan valmistanut aikaisemmin. Keittiössä syntyi elämäni ensimmäinen kalamureke, hauesta. Siihen kaveriksi tein fenkoli-sahramikastiketta, sitäkin ensimmäistä kertaa. Mustajuurista en ollut ihan varma, olinko tehnyt niitä joskus, mutta nyt olen. Ja suosittelen kokeilemaan, ihanan parsamainen maku! Hasselbackan perunat olivat tässä menyyssä se ainoa tuttu osa, tosin mantelit päällysteenä uusi idea. Suurin osa näistä valmistuu aika helposti, uunissa tai kattilassa itsekseen paistuen. Suuria keittiökikkoja ei siis tarvita. Annokset ovat noin viidelle.

Haukimureke
500-600 g fileoitua haukea, jauhettuna
1 dl silputtuja katkarapuja
2 kananmunan keltuaista
2 kananmunan valkuaista
3 dl luomukermaa
2 rkl perunajauhoja
1-2 tl suolaa
valkopippuria
cayennepippuria
Helpointa on, jos saat kalan ostettua kaupasta valmiiksi jauhettuna. Minun lähisupermarketissani jauhoivat fileen ystävälilsesti valmiiksi, kun pyysin. Kotona voit jauhaa sen monitoimikoneessta tai leikata pieneksi terävällä veitsellä. Sekoita kananmunanvalkuaisia lukuun ottamatta kaikki ainesosat keskenään isossa kulhossa. Vaahdota valkuaiset erikseen kuivassa kulhossa. Nostele kevyesti muun seoksen joukkoon. Siirrä seos voideltuun leipävuokaan (silikoni- tai metallivuoka). Peitä foliolla ja nosta vuoka isomaan uunivuokaan. Tee sisemmälle vuoalle vesihaude kaatamalla kiehuvaa vettä ulompaan vuokaan. Paista 200 C asteessa n. tunti. Voit kypsentää murekkeen myös ilman foliota ja vesihaudetta, suoraan ensimmäisessä uunivuoassaan, mutta tällöin pinnasta ei tule yhtä vaaleaa. Anna vetäytyä vuoassaan muutama minuutti ja kumoa tarjoiluvadille

Hasselbackan manteliperunat

keskikokoisia perunoita sopiva määrä, (n. 1-3 perunaa/syöjä)
mantelilastuja
ruokaöljyä
suolaa
Kuori perunat. Leikkaa kuhunkin perunaan viillot siten, että et leikkaa pohjaan asti. Voit esimerkiksi laittaa perunan lusikkaan ja leikata vain lusikan reunaan asti. Hiero perunoihin hieman öljyä ja ripottele päälle suolaa. Paista uunivuoassa 200 C asteessa, noin 50 min. Ennen viimeistä 10 minuuttia ripottele perunoiden päälle mantelilastuja

Fenkoli-sahramikastike

1 keskikokoinen fenkoli
1 annospussi sahramia
2-3 rkl ruokaöljyä
1,5 dl ranskankermaa
suolaa
valkopippuria
ripaus sokeria

Suikaloi fenkoli pieneksi ja hauduta se kypsäksi öljyssä. Lisää sahrami pehmeiden fenkolien joukkoon. Lisää ranskankerma ja sekoita hyvin. Hauduta kastiketta n. 5 minuuttia. Mausta suolalla ja pippuria sekä tasaa tarvittaessa makua ripauksella sokeria. Kastike sopii kalamurekkeelle erittäin hyvin!

Mustajuuret

10-15 ohutta mustajuurta
sitruunamehua
100-150 g voita
suolaa
mustapippuria

Huuhtele mustajuuret ja käsittele ne yksi kerrallaan. Kuori juuri ensin juoksevan veden alla. Katkaise se tarvittaessa kahteen osaan. Laita heti kuorimisen jälkeen vahvasti sitruunamehulla maustettuun vesikulhoon/-kattilaan. Tämä on erittäin tärkeää, koska muuten mustajuuri alkaa nimensä mukaisesti heti tummua. Tee näin kaikille mustajuurille. Sulata voi kasarissa ja lisää joukkoon muutama rkl vettä. Keitä juuria voi-vesiseoksessa n. 10-15 min. Mausta suolalla ja pippurilla.
Asettele ateria tarjolle ja nauti. 

(Julkaistu vanhassa blogissani 27.1.2012)

Kommentit

Suositut tekstit