OmenasoseSyksy ja kotimaiset omenat!  Erilaisten omenaleivonnaisten keskellä päädyin myös keittämään vähän omenoita soseeksi. Se on erittäin yksinkertaista ja myös nopeaa touhua. Tästä määrästä tulee n. 5 dl omenasosetta:

8 keskikokoista kotimaista omenaa
½ dl fariinisokeria
½- 1 kanelitanko (tai n. ½-1 tl jauhettua kanelia)
2-3 rkl vettä.

Kuori omenat, poista omenankodata ja paloittele tai viipaloi omenat. Laita kaikki ainekset sekaisin kattilaan. Keitä keskilämmöllä kunnes omenat ovat täysin soseutuneet. Ota kattila liedeltä ja poista kanelitanko. Sen voi huuhdella ja käyttää vielä uudelleen, kanelinmakua riittää aika pitkään.

Jos haluat hyvin tasaista sosetta, soseuta omenamössö vielä tasaiseksi soseeksi sauvasekoittimella. Jos tykkäät pienistä "sattumista", niin survo sosetta esim. perunasurvaimella (vai minkä niminen se esine oikeasti on?).
Soseen voi pakastaa. Jääkaapissa se säilyy joitakin viikkoja pakasterasiassa, ilmatiivissä lasipurkissa ehkä pidempään. Ihan tarkkaa säilymisaikaa en osaa antaa, koska yleensä sose tulee käytettyä niin nopeasti , että ei ole tarvinnut säilymisen ylärajoja paljon kokeilla. 

(Julkaistu vanhassa blogissani 13.9.2010)

Kommentit

Suositut tekstit