Mustat pitsisäärystimet


Kun joululahjat oli saatu neulottua ja ihmeellinen käsikipuni parannettua akupiikkinauhalla (suosittelen!), oli talvella 2012 aika taas ryhtyä neulontahommiin! Voi miten ihanalta se taas tuntuikaan, kun oli joutunut pitämään pientä taukoa. Langan tuntu sormissa, neuleen eteneminen puikoilla, se aikaansaamisen tavaton riemu... on tämä vaan niin ihana harrastus!

Vuodenvaihteen 2011-12 neuleprojektiksi tuli säärystimet itselleni. Olin ostanut syksyllä lämpimät mustat nilkkurit talveksi. Ajattelin jo ostaessani, että olisi kiva neuloa niille kaveriksi - tai oikeastaan jatkeeksi - kauniit mustat säärystimet. Ja kaunista kuviota niihin piti tietysti saada. Etsiskelin malleja ensisijaisesti viime talvena ostamastani knit.sock.love -kirjasta, koska tiesin sen olevan täynnä toinen toistaan kauniimpia pitsikuvioita. Päädyin ottamaan malliksi Pointelle-nimisen mallin jalkapöydän päällyspuolen kuvion. Langaksi valitsin ruotsalaisen Järbo Garn:in Mellanraggi -langan, joka on 75 % villaa, 25 % polyamidia. Tiheys 25 s x 33 krs = 10 cm. Puikkosuositus 3. Lähin suomalainen lanka lienee Novita Nalle.


Aluksi loin 60 silmukkaa ja jaoin ne neljälle puikolle. Tein 2o, 2n -joustinneuletta n. 3 cm verran. Sen jälkeen aloitin kuvion. Se muodostuu kätevästi langankierroilla ja silmukoiden yhteenneulomisilla joko etu- tai takareunasta. Tein kuviosta ohjeen, josta toivottavasti käy ilmi, miten homma etenee. Huom! Kuviossa on vaakariveillä vain parittomat rivit, eli jokaisen tässä merkityn rivin väliin tulee 1 krs pelkkää oikeaa. Kokonaisuudessaan yksi kuviokerta on siis 20 krs:n pituinen.


Tätä jatkoin (ilman levennyksiä tai kavennuksia silmukkamäärään) kunnes säärystin ulottui hieman polvitaipeen alapuolelle lähelle, meikäläisellä n 35 cm verran. Sen jälkeen tein vielä 3 cm samaa 2o, 2n-joustinneuletta kuin alussakin ja päättelin silmukat.

Yksinkertainen malli, kunhan pysyy kärrryillä siitä, missä kohtaa kuviota on menossa. Mitään kovin ihmeellisiä kikkoja siihen ei kuitenkaan sisälly. 

(Julkaistu vanhassa blogissani 9.1.2012)


Kommentit

Suositut tekstit