Siianmätiä sitruuna-ranskankerman ja paistettujen leivänmurujen kera




Sain lahjaksi Delicard-lahjakortin, jolla sai tilata herkullisia ruokaraaka-aineita kotiinsa postitse. Kestitin tänään vieraita, joille tein alkupalaksi siianmätiä sitruuna-ranskankermapedillä, höystettynä paistetuilla leivänmuruilla. Resepti on Delicard-sivuilta, vähän ehkä sovellettuna kuitenkin. Ruoanvalmistus piti aloittaa jo edellisenä iltana graavaamalla sitruuna. Se tapahtui näin:

Graavattu sitruuna:

3 pientä luomusitruunaa
3 rkl sokeria
2 rkl suolaa

Pese sitruunat huolellisesti. Kuori sitruunat hedelmänkuorimaveitsellä. Ota hellästi, niin että mukaan lähtee vain keltaista pintaa. Muuten käy niin kuin minulle, eli saat veitsellä raaputtaa kuoriviipaleiden sisäpinnalta kaiken valkoisen kuorenosan pois. Se pitää saada pois siksi, että se on kitkerää ja antaa ruokaan huonon maun. Eli pelkkiä keltaisia sitruunaviipaleita. Keitä vettä ja upota sitruunankuoret kiehuvaan veteen 20 sekunniksi. Kaada vesi pois ja anna kuorien jäähtyä. Leikkaa sitruunan hedelmäliha pois, mieluiten ilman viipaleiden välissä olevaa pintaa. Pilko hedelmäliha ja sekoita kuorien kanssa. Lisää sokeri ja suola. Anna marinoitua yön yli jääkaapissa. Soseuta seuraavana päivänä sauvasekoittimella. Säilytä sose jääkaapissa.

Muutoin ruoka valmistetaan näin, neljälle herkuttelijalle:
200 g siianmätiä
3 dl crème fraîchea
4 rkl graavattua sitruunaa 
4 viipaletta maalaisleipää
4 rkl voita tai margariinia
1 ruukku ruohosipulia
pari oksaa tilliä koristeeksi

Vatkaa crème fraîche kuohkeaksi ja lisää graavattu sitruuna. Leikkaa leipä kuutioiksi ja paista rasvassa.  Anna jäähtyä. Sekoita leipäpalat ja silppua joukkoon hienoksi ruohosipulia. Aseta lautaselle pari rkl sitruuna-cremeä sirottele leivänmurut ympärille ja lusikoi siianmätiä päälle. Koristele tillillä.

(Julkaistu 26.2.2011)

Kommentit

Suositut tekstit