Key lime pie


Selasin kampaajalla lehtiä ja silmääni hyppäsi yhdessä key lime pien ohje. Sitähän piti päästä kokeilemaan! Kyseessä on amerikkalainen lime-piirakka, jossa on keksipohja ja täytteessä kondensoitua maitoa. Helppo tehdä, kunhan vaan antaa riittävän hyytymisajan jääkaapissa. Kondensoitu maito on makeaa tahnaa, jota myydään säilyketölkeissä. Nykyään sitä saa jo tavallisistakin ruokakaupoista, kannattaa kysellä, jos ei heti silmään satu. Minun ostamani purkin kyljessä oli muuten nimenomaan key lime pien kuva.  Tästä ohjeesta tulee n. 4-5 syöjälle.

Aloita piirakan valmistus täytteestä:
3 keltuaista
3 limen mehu
1 prk kondensoitua maitoa
½ rkl raastettua limen kuorta
Pese limet hyvin. Raasta limen kuori. Varo, ettei mukaan satu sitä pinnan alla olevaa valkeaa osaa (kitkerää) vaan pelkkää vihreää pintaa. Leikkaa sitten limet puoliksi ja purista mehut kuppiin. Vatkaa keltuaiset ja limen kuori vaaleaksi vaahdoksi. Lisää kondensoitu maito ja sekoita. Lisää limemehu. Sekoita ja peitä muovikelmulla/-pussilla. Anna tekeytyä jääkaapissa 30 min. Täyte alkaa paksuuntua jo tässä vaiheessa.
Laita uuni kuumenemaan 175 C asteeseen ja tee odotellessa aikaa pohja:
4 dl digestivemurskaa
100 g voita tai margariinia

Murskaa keksit. Helposti tämä onnistuu sulkemalla ne pieneen muovipussiin ja ajelemalla kaulimella päältä. Sulata voi/margariini. Lisää rasva keksimurskaan ja sekoita tasaiseksi. Painele keskikokoisen/pienehkön (n 20 cm halkaisija) piirakkavuoan pohjalle. Esipaista pohjaa 175 C asteessa n. 15 minuuttia, kunnes se alkaa hieman paahtua. Lisää sen jälkeen täyte pohjan päälle. Paista vielä n. 20 minuuttia, kunnes täyte on kiinteää, mutta piirakan keskusta hytkyy vielä hieman, kun ravistat vuokaa hellästi. 
Anna piirakan jäähtyä huoneenlämmössä ja laita sen jälkeen jääkaappiin hyytymään vähinään 3 tunniksi tai vaikka yön yli. Ennen tarjoilua koristele piirakka esim. parilla limeviipaleella ja pursottamalla piirakan  reunoille vaniljasokerilla ja sokerilla maustettua kermavaahtoa. 


Olen oikein tyytyväinen lopputulokseen! Key lime pie on kiva yhdistelmä kondensoidun maidon makeutta ja limen kirpeyttä! Kannattaa kokeilla! 

(Julkaistu vanhassa blogissani 30.5.2011)
Kommentit

Suositut tekstit