Punajuurisosekeitto



Sosekeitot! Helppoa, hyvää, halpaa ja terveellistä arkiruokaa. Onko sitä parempia perusteluja olemassakaan? 
Valitsin tämänpäiväisen keiton pääraaka-aineeksi punajuuren. Sen ympärille lähdin rakentamaan mukavia makuja ja hyvä keitto yksinkertaisista aineksista syntyikin. Tästä riittänee 3-4:lle. Juuresten määrät annan tällä kertaa grammoissa, koska "kolme perunaa" tai "yksi punajuuri" ei vielä avaa, kuinka isoista möhkäleistä onkaan kyse. Grammat ovat tietysti noin-määreitä. Mitään vahinkoa ei tapahdu, vaikka niitä muuttaisi suuntaan tai toiseen. 

2 salottisipulia
1 tl kuivattua timjamia
425 g punajuuria
385 g perunaa
100 g palsternakkaa
7,5 dl vettä
2 tl kasvisliemijauhetta (luomu)
½-1 tl suolaa
mustapippuria
smetanaa
oliiviöljyä

Kuori ja pilko sipuli pieneksi. Kuori ja pilko juurekset pienehköiksi palasiksi. Punajuuri värjää sormet ja leikkuulaudan helposti. Siksi kuorin sen yleensä muovihanskat kädessä ja leikkaan leivinpaperilla, elmukelmulla tms. päällystetyllä laudalla. 

Lämmitä oliiviöljyä kattilassa. Lisää sipuli ja timjami, kuullota hetkisen ajan. Lisää juureskuutiot, vesi ja kasvisliemijauhe. Anna kiehua, kunnes juurekset ovat kypsiä. Soseuta keitto sauvasekoittimella. Maistele ja mausta makusi mukaisella määrällä suolaa ja pippuria. Tarjoile keitto smetananokareen ja hyvän leivän kanssa. Timjamia voi vielä ripotella vähän koristeeksi. 


(Julkaistu vanhassa blogissani 5.4.2011)

Kommentit

Suositut tekstit