Wallenbergin pihvit ja herne-perunamuusia


Viikonlopun kunniaksi päätin kokeilla Wallenbergin pihvejä, ensimmäistä kertaa itse. Kyseessä on ruotsalainen herkku -  vähän hienommat leivitetyt jauhelihapihvit, yleensä kai vasikanlihasta tehdyt. En kuitenkaan ole niitä ihmisiä, jotka lähtisivät tekemään tätä niin alusta asti, että ostaisivat vasikanpaistia ja jauhaisivat sen itse. Päätin, että paistijauheliha saa kelvata. Surffasin ensin netissä saamassa vähän ideoita. Kävi ilmi, että lähes kaikissa korostettiin lihan ja muiden ainesten kylmyyttä, joten annoin jauhelihan olla hetken aikaa pakastimessa. Tällaiseen reseptiin päädyin:

400 g paistijauhelihaa
2 kananmunan keltuaista
1 dl ruokakermaa (tai kuohukermaa halutessasi)
½ tl suolaa
½ tl mustapippuria
1/4 tl maustepippuria
1/4 tl valkopippuria
ripaus muskottipähkinää
kuivuineita ja jauhettuja leivänmuruja tai korppujauhoja.

Sekoita kylmän lihan joukkoon kylmät keltuaiset. Valuta hitaasti joukkoon kylmä kerma ja sekoita. Lisää mausteet. Muotoile taikinasta pötkö ja leikkaa se kuuteen osaan. Muotoile niistä pulleita jauhelihapihvejä ja pyörittele ne leivänmuruissa/korppujauhoissa. Paista pannulla rasvassa molemmin puolin kypsäksi. Älä kuitenkaan paista niitä liian pitkään, etteivät ne kuivu turhaan.

Wallenbergin pihvien kanssa tarjoillaan perinteisesti perunamuusia ja keitettyjä herneitä. Minä päätin yhdistää nämä ja tein herne-perunamuusia

5 jauhoista perunaa
1 pss pakasteherneitä
suolaa
1 dl ruokakermaa
2-3 rkl voita/margariinia

Kuori perunat ja pilko ne pienemmiksi. Pistä perunat kiehumaan jo ennen kuin alat tehdä Wallenberg-taikinaa. Perunoiden kiehuttua n. 10 minuuttia, lisää herneet. Kun perunat ovat kypsiä, kaada vesi pois. Survo herne-perunaseos soseeksi. Lisää voi/margariini, ruokakerma ja suola.
Lisukkeena voit vielä tarjoilla esim. suolakurkkuja, kuten minä, tai puolukkahilloa, kuten ruotsalaiset yleensä.


(Julkaistu vanhassa blogissani 8.10.2010)

Kommentit

Suositut tekstit