Valkosuklaakeksit



Helppotekoiset valkosuklaakeksit sopivat hyvin vaikkapa ruokalahjaksi. Keksien erikoisuus on kahteen otteeseen paistaminen sekä valkosuklaan lisääminen taikinaan kahdella tavalla. Tästä taikinasta tuli n. 60 keksiä, joiden leveys on n. 2 cm ja pituus vaihtelee 3-7 cm välillä. Eli ei muodoltaan kovin identtisiä, mutta maultaan kaikki oikein hyviä!

260 g valkosuklaata
25 g voita (tai margariinia)
3½ dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
3/4 dl vaaleaa muscovadosokeria (tai sama määrä fariini- ja tavallisen sokerin sekoitusta, jos ei satu kaapista muscovadoa löytymään)
2 kananmunaa
2-3 tl vaniljasokeria
125 g hasselpähkinärouhetta
(n. ½ dl maitoa)
tomusokeria pinnalle

Lämmitä uuni 190 C asteeseen ja vuoraa uunipelti leivinpaperilla. Pilko n. 100 g suklaata pieniksi paloiksi ja laita se syrjään. Paloittele loput suklaat kattilaan voin kanssa ja sulata se miedolla lämmöllä. Jätä jäähtymään. Sekoita leivinjauhe jauhoihin. Lisää sokeri, kananmunat, vaniljasokeri, pähkinärouhe ja sulatettu suklaaseos. Sekoita taikinaksi ja lisää aluksi pilkkomasi suklaapalat. Jos tuntuu siltä, että taikina on kuivaa, eikä sitä voi leipoa, lisää vähän maitoa.
Kumoa taikina jauhotetulle leivinalustalle ja jaa neljään osaan. Muotoile osista uunipellille neljä n. 1½ - 2 cm korkeaa ja 3 cm leveää pötköä. Ne voivat ulottua pellin päästä päähän (siinä lyhyemmässä suunnassa). Paista 190 C asteisessa uunissa n. 18 - 20 minuuttia, kunnes keksipötrköt ovat kohonneita, kullanruskeita ja kiinteitä. Ota pelti uunista ja laske lämpötila 160 C asteeseen. Anna pötköjen jäähtyä n. 20 minuuttia. Leikkaa ne sitten sahalaitaisella veitsellä n. 2 cm paksuiksi viipaleiksi. Asettele viipaleet takaisin pellille, hieman erilleen toisistaan. Paista vielä n. 15 minuuttia. Siivilöi valmiiden keksien päälle tomusokeria ja anna jäähtyä.

Keksit ovat erinomaisia ihan sellaisenaan, esim. jälkiruokaviinin tai kaakaon kanssa. 

(Julkaistu vanhassa blogissani 14.12.2010)

Kommentit

Suositut tekstit