Ellen Svinhufvudin kakku





Tämä on mielestäni yksi kaikkien aikojen parhaimmista kakuista, Ellen Svinhufvudin kakku. Olen tähän asti syönyt sitä vain leipomoinen valmiiksi leipomana, mutta nyt tuli aika kokeilla kotikeittiössä. Kun sopivasti juhlimme vielä ystäväni syntymäpäiviä, niin mikäs sen parempi tilaisuus kokeilla.
Resepti löytyi HS:n ruokasivuilta ja menee seuraavasti:

Pohja:

5 kananmunanvalkuaista
aavistuksen pieni ripaus suolaa
200 g tomusokeria
100 g jauhettua mantelia
50 g hasselpähkinärouhetta, jauhettuna

Mokkakreemi:

300 g suolatonta voita
1,5 dl vettä
1,5 - 2 rkl pikakahvijauhetta
1,5 dl luomukuohukermaa
4 - 6 rkl sokeria

Koristeeksi

mantelilastuja

Valmista ensin pohja. Ripsauta valkuaisiin aavistuksen verran suolaa. Vatkaa valkuaisia koneella voimakkaasti. Lisää tomusokeri ja jatka vatkaamista, kunnes vaahto on kovaa. Lisää jauhettu manteli ja hasselpähkinä kevyesti nostellen. Levitä kahdelle uunipellille neljäksi levyksi (n. 15 cm x 25 cm). Paista levyjä 150 C asteessa n. 40 min tai kunnes ne ovat vaaleanruskeita. Vaihda levyjen paikkaa paiston puolivälissä, jotta ne paistuvat tasaisesti. Anna levyjen jäähtyä.



Lämmitä vesi ja lisää pikakahvijauhe. Kiehauta kuohukerma ja sokeri. Lisää kahvi joukkoon. Anna jäähtyä. Lisää kahviseos sitten huoneenlämpöisen voin joukkoon vähän kerrallaan, samalla voimakkaasti vatkaten. 


Paahda mantelilastut kuivalla paistinpannulla. Varo, etteivät ne pala. Aloita sitten kakun kokoaminen: eli nosta levy kerrallaan tarjoiluvuokaa ja levitä levyjen väliin aina mokkakreemiä. Jätä kreemikerros päällimmäiseksi. Koristele kauttaaltaan paahdetuilla mantelilastuilla. 
Sitten vain herkuttelijat koolle ja juhlapöytään. Kakku on parhaimmillaan huoneenlämpöisenä, jolloin kreemi on pehmeää ja maukasta. Ja oli myös mielestäni erittäin helppo tehdä, joten ei kannata suotta kakun kuuluisaa mainetta pelätä. 



(Julkaistu vanhassa blogissani 6.4.2012)

Kommentit

Suositut tekstit