Neulotut joulupallotNeulottujen joulupallojen buumi on suorastaan pyyhkäissyt Suomen ja varmaan muunkin Pohjois-Euroopan yli vuonna 2011. Tottakai se on herätti myös minun mielenkiintoni.

Sitä alkuperäistä joulupallokirjaa minulla ei ole, mutta Talven juhlat -nimisessä lehdessä (liitteessä) oli Arnen ja Carlosin perusohje, josta pääsin alkuun. Ja tietenkin lähdin sitten heti saman tien omille teilleni pallojen neulonnassa. Oikeastaan sinne vei jo lankavalintani. Tein pallot joululahjaksi ystävälleni, jonka väri- ja tyylimaailmaa yritin tietysti huomioida palloissa. Ajattelin, että hänelle (ja hänen joulukuuseensa) sopisivat parhaiten pinkin, mustan ja hopean sävyiset pallot. Ja kas, juuri tämän värisiä lankoja löytyikin sopivasti koristani. Koska langat olivat paksumpia kuin norjalaispalloissa, ja yksi oli pörröinenkin, skippasin saman tien norjalaiskuviot palloistani ja sovelsin itse. 
Ensin kokeilin yksinkertaista musta-hopeista palloa.
Loin 12 silmukkaa ja jaoin ne neljälle puikolle. Lisäsin silmukoita ohjeen mukaisesti joka toisella kerroksella: ensin yhden kerran 1 s/puikko, sitten 2s/puikko, kunnes kullakin puikolla oli 12 silmukkaa (yhteensä 48 s). Tämän jälkeen sileää neuletta n. 6 kerrosta (tai 8) ja sitten kavennukset samaan tyyliin kuin levennyksetkin. Kun jäljellä oli 12, pääteltiin silmukat. Pallot täytettiin vanulla ja päät ommeltiin umpeen. 

Yritin toki kehitellä vähän kuviota. Suurin osa niistä osui tuohon 6-8 kerroksen keskialueelle, mutta joidenkin kanssa tuli vähän laskentaongelmia, kun osa kuviosta meni levennys- ja kavennuskerroksille. Ei siis sinänsä mitään vaikeaa, mutta jos ei ole tarkkana, niin voi seota laskuissa. Ette arvaakaan, kuinka monta kertaa tein tämän pallon uudelleen ja uudelleen.

Sen jälkeen oli pakko lepuuttaa hermoja hetken, ja tehdä pallo kokonaan yhdestä langasta. Onneksi hopeamusta lanka oli eläväistä jo itsessään, joten pientä värivaihtelua ja kuvion tuntua tuli seuraavaankin palloon.Pallot syntyivät kaikkiaan aika nopeasti. Yhdessä illassa ehti tehdä useammankin pallon, eli valmiiksi saamisen ilo oli käsillä koko ajan. Sikäli erittäin kiitollinen neuleprojekti! Lopuksi tein vielä yhden pallon, johon yritin kuvioksi pinkkiä sydäntä. Valitettavasti pörrölankaan kuuluvat pienet pallukat osuivat kuviossa vähän miten sattuu, joten oli hieman hankalaa saada niitä kuvion kannalta oikeisiin kohtiin. Ehkä tästä kuitenkin juuri ja juuri erottaa jonkinlaisen sydämen muodon. 

Suosittelen palloprojektia lämpimästi! Hauskoja, helppoja ja nopeatekoisia. Eilen kuulin telkkarista, että norjalaiset pallosedät suunnittelevat kirjaa myös neulotuista pääsiäiskoristeista. Sitä odotellessa!

(Julkaistu vanhassa blogissani 26.12.2011) 

Kommentit

Suositut tekstit