Piparkakut






Piparkakut tuovat joulun tuoksun kotiin!  Itsetehty taikina on helppo, kunhan sen muistaa tehdä leipomista edellisenä päivänä. Näistä määristä tuli noin neljä pellillistä pipareita:
1/4 dl siirappia
100 g sokeria
125 g margariinia/voita
½ tl kanelia
½ tl inkivääriä (jauhetta)
½ tl neilikkaa (jauhettuna)
½ tl pomeranssinkuorta
Mittaa ainekset kattilaan ja keitä seosta, kunnes rasva on sulanut. Sekoita tasaiseksi. Mausteinen tuoksu on aivan huumaava! 
Ota kattila liedeltä ja lisää joukkoon:
1 kananmuna
½ tl suolaa
1 tl ruokasoodaa
250 g eli n. 3½-4 dl vehnäjauhoja
Sekoita tasaiseksi ja anna taikinan seistä kylmässä yön yli. Äläkä käy napostelemassa taikinaa pitkin yötä. Tai jos käyt, niin tee enemmän taikinaa! 





Seuraavana päivänä leivo taikina pipareiksi. Kaulitse hyvin jauhotetulla alustalla ohueksi ja ota piparimuoteilla haluamiasi kuvioita. Paista 225 C asteessa n. 5 min. Vahdi uunissa olevia pipareita koko ajan, koska ne ovat todella nopeita palamaan. Tällä kertaa selvisin tästä kaikkein kriittisimmästä vaiheesta oikein hyvin! 
Tein osasta pipareita sellaisia, jotka voi ripustaa koristeeksi esim. joulukuuseen tai erilaisiin jouluasetelmiin. Silloin täytyy tehdä ennen paistamista pellillä oleviin pipareihin pieni reikä, esim. puutikulla. Itse käytin sushi-syömäpuikkoa. 
Kun piparit ovat jäähtyneet, voit koristella ne, jos haluat. Tein koristepipareihini tomusokerikuorrutteen, jonka värjäsin ja maustoin mustikkahillolla
tomusokeria (n. 1-1½ dl)
1 tl mustikkahilloa
tilkka vettä
Sekoita tasaiseksi. Seos saa olla aika paksua, ettei se valu ympäriinsä. Laita seos pienen muovipussin pohjalle. Leikkaa nurkasta pieni pala irti ja pursota pipareiden päälle. Jos haluat käyttää koristehelmiä, strösseleitä tms., ripottele ne päälle nopeasti, kun tomusokeritahna on vielä pehmeää. Käytin sokerihelmiä ja pehmeitä kultahelmiä, jotka asettelin paikalleen pinseteillä. Tapojeni vastaisesti jaksoin siis pipertää koristelujen kanssa:



Anna koristelun jähmettyä. Ripustettaviin pipareihin voi sen jälkeen pujottaa nauhat ja laittaa kuuseen/kranssiin/kukka-asetelmaan/ikkunalle tms. Jos ei  siis tule syötyä koristeita ennen kuin ne ehtivät leivontapöytää pidemmälle...

(Julkaistu vanhassa blogissani 3.12.2010)

Kommentit

Suositut tekstit