Hirvikastike


Vuosi 2015 on alkanut herkullisissa ruokamerkeissä! Minulla on kutina, että tästä tulee kaikin puolin erinomainen vuosi. Sen ensimmäisen viikonlopun aloitti maukas ja yksinkertainen kastike hirvenlihapaloista. Isäni voisi nyt muuten laittaa rastin seinään: tytär teki ruskeaa kastiketta ja perunoita. ;)

Ostin työkaveriltani hirven kulmapaistia syksyllä ja pakastin sen useammassa osassa. Yksi osa olivat nämä hieman palapaistia pienemmiksi leikkaamani suikaleet. Ajattelin kätevästi, että ne olisi sitten helppo sulattaa ja käyttää. Kastikkeen kruunasi syksyllä kuivaamani suppilovahverot ja lempiyrittini persilja. Ohjeesta riittää kahdelle.

n. 250 - 300 g hirven paistilihaa suikaleina/paloina
1 sipuli
2 - 3 rkl kuivattuja suppilovahveroita (voi jättää poiskin)
2 dl (paahdetun sipulin makuista) ruokakermaa
2 dl vettä
1 rkl vehnäjauhoja
mustapippuria
suolaa
tuoretta persiljaa
rypsiöljyä

Sulata liha, jos käytät pakastettua lihaa. Kuori ja pilko sipuli. Kuullota sipulia hetki kasarissa öljytilkassa. Ota sipulit pois ja laita tilalle uusi tilkka öljyä ja liha. Ruskista se hyvin. Laske sitten lämpötilaa, lisää sipulit ja kerma sekä tilkka vettä. Murustele joukkoon kuivatut suppilovahverot tai murskaa ne morttelissa valmiiksi ja lisää. 

Anna kastikkeen muhia miedolla tai keskilämmöllä.  vehnäjauhot vesitilkkaan ja suurusta kastike. Lisää vettä hiljalleen niin, että kastikkeen nestemäärä säilyy melko tasaisena. Mausta suolalla ja pippurilla. Kastike kypsyy n. 20 -30 minuutissa, mutta sen voi antaa muhia pidempäänkin. 

Oheen sopivat hyvin keitetyt perunat ja porkkanat, mutta kastike toimisi hyvin myös perunamuusin tai pastan kanssa. Ennen tarjoilua silppua päälle tuoretta persiljaa.


Kommentit

Suositut tekstit