Sitruunasiika ja marinoidut punajuuret blinitäytteinä


Sydäntalvi, vaikka lauhahko sellainen, houkuttelee tietysti blinikesteihin! Sain rakkaita ystäviä vieraaksi, joten mikä sen parempi tilaisuus tehdä blinejä. Taikinareseptin kirjoittelin tänne pari talvea sitten ja se pätee yhä. 

Täytteitä oli perinteisiä ja uusia. Perinnelinjaa edusti tietysti ikisuosikki maustekurkku-hunaja-smetana. Toimii aina ja on suosikkini. Uudempina kokeilin marinoituja punajuuria sekä sitruunasiikaa. 

Marinoidut punajuuret

Punajuurethan sopivat venäläiseen keittiöön ymmärtääkseni hyvin ja ovatkin osa sitä perinnettä. Koska en juuri perusta valmiiksi etikkasäilötystä yhtään mistään, marinoin punajuureni itse. Tein Maku-lehden mainiosta reseptistä oman versioni, jota tulee runsaasti. Jäi jopa yli. Punajuuret vaativat marinoitumisaikansa, mielellään seuraavaan päivään, mutta toki vaikka tuntikin riittää. 

4 keskikokoista/pienehköä punajuurta
merisuolaa
1,5 rkl vaaleaa balsamicoa
2 rkl hunajaa
½ dl oliiviöljyä
1 valkosipulinkynsi
suolaa
mustapippuria
puoli nippua timjamia
50 g fetajuustoa

Etsi sellainen uunivuoka, johon punajuuret juuri ja juuri mahtuvat. Levitä pohjalle merisuolaa. Sitä karkearakeista. Minulla ei ollut, niin käytin hienoa, sekin toimii. Harjaa ja pese punajuuret puhtaiksi ja asettele vuokaan. Pistele niitä haarukalla sinne tänne. 


Paista 200 C uunissa kunnes punajuuret ovat kypsät. Siihen menee noin tunti.


Kuori punajuuret ja pilko ne sopiviksi paloiksi. Blinejä varten tein sellaista keskipientä hakkelusta, johonkin muuhun tarkoitukseen sopisi viipaleetkin. Laita punajuuret kannelliseen astiaan.


Sekoita sitten marinadi, eli balsamico, hunaja ja oliviiöljy. Kuori ja pilko valkosipuli keskenään. Lisää marinadiin. Mausta suolalla ja pippurilla. 


Lisää punajuurten joukkoon timjaminoksat sellaisenaan ja kaada päälle marinadi. 


Sekoita hyvin, sulje kansi ja laita jääkaappiin maustumaan. Mielellään siis yön yli, mutta lyhyempikin aika riittää. 


Tarjoile punajuuret murustetun hyvän fetajuuston kanssa. 



Koristele punajuuri-fetablinit vielä tuoreella timjamilla.




Sitruunasiika

Usein olen syönyt blinien kanssa savukalaa, joko lohta tai siikaa. Se onkin erinomaista ja sopii blineille erinomaisesti. Nyt lähdin etsimään kuitenkin hiukan erilaista makumaailmaa, ehkä jotain hieman raikkaampaa. Sopiva pohjaresepti löytyi sekin Maku-lehden sivuilta. Jos haluaa kansainvälisesti puhua, niin voisi sanoa tämän olevan siikaceviche-tyyppinen juttu. Jos perinteisen suomalaisesti, niin sitruunainen graavisiika. Kummallakin nimityksellä oikein erinomaista.
200 g siikafileetä (ilman nahkaa)
2 rkl oliiviöljyä
puolen sitruunan mehu
1 tl sitruunankuorta
½ dl tillisilppua
1 tl merisuolaa
hyppysellinen valkopippuria
½ sipuli
smetanaa

Pilko siika pieniksi paloiksi. 


Lisää siian joukkoon oliiviöljy, suola ja valkopippuri. Sekoita joukkoon raastettu sitruunankuori ja purista joukkoon puolen sitruunan mehu. Leikkaa tillisilppu. 


Sekoita ja anna maustua ainakin pari tuntia jääkaapissa. 


Siiasta tulee erittäin raikkaan ja hienostuneen makuista. 


Tarjoile silputun sipulin, smetanan ja tillin kanssa. Sipulia ei kuitenkaan kannata sekoittaa valmiiksi siian joukkoon, koska se dominoi herkästi muut maut alleen. 











Kommentit

Suositut tekstit