Punainen pitsikuvioinen tuubihuivi


Aloin joulun tienoilla neuloa itselleni oikeastaan yhtä ohutta sinistä puseroa, ohuesta langasta, ohuilla puikoilla. Siitä tulee varmasti kaunis, mutta kävi vähän perinteisesti tässä startissa. Neulottuani etukappaleen noin puoleen väliin iski pieni kyllästyminen hitaasti etenevään työhön ja päätin ottaa puikoille jonkun "välityön". Eli jotain ihanaa, nopeasti valmistuvaa ja hauskaa. Kuten uusi tuubihuivi! Sellaisia olen taas kaupoissa katsellut, mutta aina tulee mieleen, että "tuon tekisit itse niin nopeasti". 

Tämän idean saatuani hypistelin läheisessä lankakaupassa pehmoisia mohairsekoitelankoja. Melkein jo ostin ihanaa punaista lankaa, kun muistin, että minullahan on kaapissa viime keväänä Tallinnan Karnaluksista ostamaani punaista Austermann Kid Silkiä! Vastaus löytyi siis lähempää kuin luulinkaan. ;) 

Lähdin siis soitellen sotaan ja päästäni kehitin tämän tuubihuivin, joka yltää kivasti kaksi kertaa kaulan ympäri ja jää mukavan löysäksi.


Austermann Kid Silk on 75 % mohairia ja 25 % silkkiä. Puikkosuositus 3 - 4 ja tiheys 18 s ja 26 krs on 10 cm.


Halusin huiviin muhkeutta kepeyden lisäksi, joten päädyin neulomaan kaksinkertaisella langalla ja koon 7 puikoilla. Kuvion kehitin itse ja se oli aika yksinkertainen:

Luo aluksi 48 s. Neulo ensin 2 krs sileää oikeaa. Aloita sitten pitsineule, jossa neulot

1.-2. krs: aina oikeaa
3. krs: Neulo 1 o, *lk, 2 o yht takareunasta*, toista *-* kunnes jäljellä vain 1 s, jonka neulot oikein
4. krs: nurin.
5.-6. krs: aina oikeaa
7. krs: Neulo 1 o, *lk, 2 o yht takareunasta*, toista *-* kunnes jäljellä vain 1 s, jonka neulot oikein
8. krs: nurin.
9.-10. krs: aina oikeaa
11.-12. krs: sileää oikeaa

Toista 1.-12. kerroksia koko ajan.


Kun huivi on mielestäsi riittävän pitkä (esimerkiksi yltää sen pari kertaa löyhästi kaulan ympäri), aloita päättely. Jos haluat tehdä huivista tuubin, voit samalla yhdistää huivin molemmat päät tekemällä ns. kolmella puikolla päättelemisen.

Poimi silloin huivin alusta sama määrä silmukoita (48 s) kuin sinulla on puikolla lopussakin. Aseta huivin oikeat puolet vastakkain, jotta sauma jää nurjalle puolelle.

Ota kolmas samankokoinen puikko ja neulo aina kummaltakin puikolta kaksi silmukkaa nurin yhteen. Eli työnnä kolmas puikko nurin kummankin toisen puikon reunimmaiseen silmukkaan ja neulo ne löyhästi nurin yhteen.


Kun olet tehnyt kaksi tällaista yhteenneulottua silmukkaa, vedä ensimmäinen toisen yli, jolloin päättelet sen. Jatka läpi kaikki silmukat. 


Kaunista huivia on mukava pitää niin kiedottuna kaulan ympäri kuin pitkänä liehumassa. 
Kommentit

Suositut tekstit