Kurpitsakeitto


Kasvissosekeitot ovat ihania! Se on todettu monesti ennenkin. Raaka-ainevaihtoehdot, mausteet, yrtit, juustot ja muut herkut tuovat ihanasti niihin vaihtelua. Vaihtelevia voivat olla myös keitontekotavat ja raaka-aineiden käsittelytavat. Joskus keitetään suoraan, joskus paistetaan tai kuullotetaan ensin. Tässä tapauksessa hyödynnettiin uunia: keiton teko alkoi muhittamalla kurpitsaa uunissa, yrtit sisällään.

Ohje on ystäväni jo vuosia sitten Maku-lehdestä löytämä. Pääsimme testaamaan sitä taannoin, kun lämmitimme leivinuunin. Se oli käytännöllistä, koska kurpitsaa paahdetaan uunissa n. 1,5 h.

4,5 kg painoinen kurpitsa
½ purjo
2 dl tuoretta timjamia
2 dl lehtipersiljaa
2 kasvisliemikuutiota tai sitä vastaava määrä kasvisliemijauhetta tai -fondia
4 dl vettä
½ tl suolaa
1 tl mustapippuria
1 tl muskottipähkinää
1 tl inkivääriä
1 sitruunan mehu
Tarjoiluun:
2 dl paahdettuja kurpitsansiemeniä.
timjamia

Leikkaa kurpitsan laelta "hattu" irti. Kaavi sisuksesta siemenet pois lusikalla. Pilko purjo pieneksi ja laita kurpitsan sisälle. Silppua sen jälkeen yrtit joukkoon. Nosta hattu päälle ja paista uunissa 175 C asteessa n. 1,5 h.
Poista sen jälkeen yritit ja leikkaa kurpitsa auki. Leikkaa malto irti kuoresta ja soseuta malto sauvasekoittimella. Kaada sose kattilaan. Lisää vesi, mausteet ja kasvisliemikuutiot. Kuumenna kiehuvaksi koko ajan sekoittaen. Suojaa kattilaa kannella.  Kun keitto on kuumaa, purista lopuksi joukkoon sitruunan mehu tuomaan happamuutta. Koristele keitto paahdetuilla kurpitsansiemenillä ja timjamin lehdillä.



(Julkaistu vanhassa blogissani 1.12.2011)

Kommentit

  1. Ihanan näköinen resepti! Laitan muistiin. Jäin lueskelemaan blogiasi muutenkin - tykkään! Keltainen neulesetti oli vallan kaunis. :)

    VastaaPoista
  2. Kiitos paljon! :) :) Yritän rakentaa blogiani tänne uudelleen, pian olen taas ajantasaisissa kirjoituksissa!

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit