Peuranpaistia ja maa-artisokka-perunamuusia





Viikonloppuna herkuttelimme ystävien kanssa peuranpaistilla! Kokolihaa tulee laitettua todella harvoin, joten jännitin aika paljon, miten paisti onnistuu. Ja ihan turhaahan se jännitys oli, koska lopputulos oli todella hyvä: murea ja mehukas.  Paistin oheen tein muusia maa-artisokista ja perunasta. Lisäksi oli kastiketta sekä koristeena ja makua tuomassa muutama friteerattu maa-artisokka- ja inkiväärilastu. Eli varsinainen juhla-ateria oli kyseessä. Tässä ohje neljälle.

Peuranpaisti
800 g peuranpaistia
suolaa ja pippuria
voita tai margariinia paistamiseen
Ota paisti huoneenlämpöön noin 2-3 tuntia ennen paistamista. Hiero paistin pintaan suolaa ja pippuria. Jos paistissa on verkko, jätä se paikalleen. Ruskista paistin pinta pannulla voissa tai margariinissa joka puolelta. Siirrä paisti uunivuokaan, mutta älä pese paistinpannua. Tee siihen myöhemmin kastike ja hyödynnä siihen paistaessa jäänyt rasva. Laita paistin paksuimpaan kohtaan lihalämpömittari. Paista uunissa 120 C asteessa, kunnes paistin sisälämpötila on n. 57-60 C astetta. Tähän menee noin 45-60 min. Ota sen jälkeen paisti uunista ja kiedo se muutaman foliokerroksen alle vetäytymään. Anna paistin vetäytyä foliossa vähintään 30 min. Minä annoin olla lähes tunnin. Juuri siinä voikin piillä viikonlopun paistin mehukkuuden salaisuus. Tässä leikattu paisti pöytään tuotuna:



Maa-artisokka-perunamuusi

6-8 maa-artisokkaa
5 perunaa
2 dl kermaviiliä, kahvisuodattimen läpi valutettuna
suolaa ja pippuria

Kuori maa-artisokat ja perunat. Paloittele ne pienemmiksi ja laita kattilaan suolalla maustettuun veteen. Keitä juurekset kypsiksi. Kaada vesi pois ja soseuta juurekset. Lisää joukkoon kermaviili ja sekoita pehmeäksi. Mausta suolalla

Kastike

1 salottisipuli
1 rkl fariinisokeria
½ dl vasikanfonditiivistettä ja 2 dl vettä, sekoitettuna
1 dl ruokakermaa
suolaa ja pippuria
½ rl Maizenaa + tilkka vettä

Pilko sipuli ja kuullota se paistin ruskistamisessa jääneessä rasvassa samalla pannulla. Lisää fariinisokeri ja anna sipulin karamellisoitua. Lisää keskenään sekoitetut vasikanlihafondi ja vesi. Sekoita joukkoon kerma. Mausta suolalla ja pippurilla. Anna kastikkeen kiehahtaa hetken. Suurusta (tarvittaessa) Maizenalla niin, että sekoitat sen ensin pieneen vesitilkkaan. Anna kiehahtaa vielä hetken.

Koristeeksi

pieni pala tuoretta inkivääriä
2 pientä maa-artisokkaa
(rypsi)öljyä
Kuori inkivääri ja maa-artisokat. Vuole niistä hedelmänkuorimaveitsellä, raastimella tai juustohöylällä lastuja. Kuumenna öljy kattilassa tai wokkipannussa. Lämpötila on oikea, kun leipäpala saisi öljyssä nopeasti kullanruskean pinnan.  Laita friteerattavat viipaleet öljyyn paistumaan, kunnes ne ovat rapeita ja saaneet kauniin ruskean värin. Nosta pois reikäkauhalla. Mausta halutessasi suolalla. Ripottele annosten päälle koristeeksi ja makua antamaan.

(Julkaistu vanhassa blogissani 1.3.2011)

Kommentit

Suositut tekstit