Haarukkapikkuleivät



Ruokalahjaksi tein suussasulavan mureita haarukkapikkuleipiä! Resepti on helppo ja siitä tulee paljon keksejä, noin 70-90 kpl. Pohjaresepti on peräisin "leivonta-aapisestani", eli Kaarina Roinisen kirjasta Parhaat kotileivonnnaiset (WSOY, Porvoo 1999), mutta pieniä omia muutoksia tein kuitenkin.
200 g voita (tai margariinia)

½ dl sokeria (tavallista)
½ dl fariinisokeria
1 kananmuna
2 rkl tummaa siirappia
4 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 tl kardemummaa
1 tl kanelia
Anna voin pehmetä ensin huomeenlämmössä notkeaksi. Lisää sokerit ja vatkaa vaahdoksi. Lisää joukkoon kananmuna vatkaten. Vaihda tämän jälkeen puuhaarukkaan ja sekoita taikinaan siirappi sekä keskenään sekoitetut kuivat aineet. Anna taikina seistä hetken aika (n. 10 min.) kylmässä, jotta sitä on helpompi käsitellä.
Pyörittele taikinasta läpimitaltaan noin 1,5 cm leveä tanko ja leikkaa siitä n. 1,5-2 cm pituisia paloja. Pyörittele palat palloiksi ja laita pellille leivinpaperin päälle. Litistä palloja hieman sormilla ja paina sitten haarukalla pallojen pintaan kuvio ristkkäin. Käytä jauhoihin upotettua haarukkaa, niin taikina ei tartu siihen kiinni.
Paista 200 C asteessa n 8-14 min. 

Tänä vuonna olen paistanut erilaisia keksejä ja pikkuleipiä varmaan enemmän kuin moneen vuoteen yhteensä. Silti perusasiat pitää oppia kantapään kautta yhä uudelleen: muista vahtia uunissa olevia keksejä koko ajan. Tänäänkin viimeinen pellillinen paloi osittain. Ne mitä jäi jäljelle, ovat nekin niin tummia, että täytynee syödä itse.  Jos taikinaan haluaa lisää joulun makuja, niin taikinaan voi laittaa myös muita piparkakuista tuttuja makuja: neilikkaa, pomeranssinkuorta tai jauhettua inkivääriä.

(Julkaistu vanhassa blogissani 21.12.2010)



Kommentit

Suositut tekstit