Kimaltava kesätoppi


Kesä ja hauskat kesäneuleet! Ihastuin lankakaupassa käydessäni Novitan uuteen Kide-lankaan. Se on paksua akryyli(95%)-polyesteri(5%) -lankaa, johon on tasaisin välein kiinnitetty paljetteja. Vaikka yleensä aina käytän vain luonnonkuituja, päätin silti kokeilla tätä kesätoppiin, koska lanka yksinkertaisesti hurmasi minut. Sitä paitsi, turhat lankamateriaaleja koskevat periaatteethan on tehty rikottaviksi. 

Topin malli on talvella ostamastani Stefanie Japelin kirjasta fitted knits, malli nimeltä Perfect Periwinkle turtleneck tube vest (s. 86). Kirjan malli on tehty ohuemmasta langasta, puikkokoot 4,5 ja 3,75. Kide on paksumpaa lankaa, suosituspuikkokoko 6. Minä käytin puikkoja 6 ja 5. Jouduin siis muuntelemaan silmukoiden määrää ja tekemään esim. joustinneuleen alkuperäisen 3 o,3 n sijasta 2 o,2 n-mallilla. Muunnokset menivät kuitenkin nappiin ja topista tuli erittäin hyvän kokoinen.
Toppi neulotaan ylhäältä kauluksesta alas helmaan. Kaulusta neulotaan joustinneuleena 6 pyöröpuikoilla (40 cm). Voi käyttää myös sukkapuikkoja. Miehustaa ja selkää varten kappaleen etu- ja takaosat neulotaan erikseen, välissä päätellään muutama silmukka molemmilla olilla. Sekä etu- että takakappaletta aletaan leventää joka 2. krs:lla niin, että kappaleista tulee raglan-mallisia. Reunoissa jatketaan joustinneuletta, keskellä sileää neuletta.Kainaloiden alla silmukat otetaan jälleen yhdelle pyöröpuikolle (koko 6, pituus 60 cm). Reunoissa lisätään muutama silmukka ja neulotaan niilläkin joustinneuletta. Rintojen alla vaihetaan sileä neule joustinneuleeseen ja pienennetään puikkokoko 5:een (yhä 60 cm pyöröpuikko). Alkuperäisessä ohjeessa sileä neule jatkuisi vyötärölle asti ja joustinneule alkaisi vasta sieltä. Minulle sopii kuitenkin paremmin malli, jossa joustinneule alkaa jo ylempää eikä keskeltä vyötäröä, joten tein niin. 

Kirjan ohjeessa kappale jatkui suoraan alaspäin ilman kavennuksia tai levennyksiä. Minä halusin kuitenkin toppiini vähän lisää muotoja, joten kavensin joustinneuleen alkupäässä molemmissa reunoissa joka 3. krs muutaman silmukan ja lisäsin vastaavasti vyötärön jälkeen muutaman lantiolle tultaessa. Kappaletta neulotaan niin pitkäksi kuin mukavalta tuntuu ja silmukat päätellään pois. Lopuksi vielä lähikuvaa Kide-langasta ja vyötteessä ollut kaunis runo:

Näin on aina ollut:
jotta voisi lentää,
tarvitaan siivet;
jotta siivet kantaisivat,
tarvitaan sopivia tuulia;
jotta tuulet kuljettaisivat,
tarvitaan keveyttä;
jotta keveyteen ei katoaisi,
tarvitaan hohdetta;
jotta voisi hohtaa,
tarvitaan kiteitä.

(Julkaistu vanhassa blogissani 28.6.2011)
Kommentit

Suositut tekstit