Pikkutytön huppari


Suloinen kummityttöni täytti syksyllä 2011 kokonaisen vuoden!  Synttärilahjaksi neuloin hänelle söpön hupparin, josta toivottavasti on lämpöä myös syyskeleissä.

Ohje on Moda 6/2010 -lehden malli nro 29 Lapsen huppari. Tein 1-2 -vuotiaalle tarkoitetun koon, jotta olisi vähän kasvunvaraakin. Huppari on suurimmaksi osaksi sileää oikeaa neuletta. Helmassa, hihansuissa, etureunassa ja hupun reunassa on pompulalangalla neulottua sileää nurjaa neuletta. Hihat ovat raglan-malliset.
Alkuperäisessä ohjeessa lankoina on käytetty sileään oikeaan Sirdar Snuggly DK:ta (55 % nailon, 45 % polyamidi) ja pompulareunaan Sirdar Baby Snowballia (100 % polyesteri). Itse löysin kesällä tarjouksesta vaihtoehtoiset langat: sileään oikeaan Viking Garnin Baby Ullia (100 % merinovilla) ja pompulareunaan Rico Design:in Pompon -lankaa (100 % polyesteri).

Taka- ja etukappaleet aloitetaan yhdessä puikoilla nro 6. Silmukoiden luomiseen käytetään ohuempaa lankaa, mutta sitten vaihdetaan heti pompulalankaan, jolla neulotaan muutama krs sileää nurjaa. Sitten vaihdetaan takaisin ohuempaan ja neulotaan 3,5 puikoilla  kappaleet valmiiksi. Samoilla puikoilla mennään aina kädentien kavennuksiin asti. Yläosassa taka- ja molemmat etukappaleet neulotaan erikseen. Hihojen aloitus tapahtuu samalla tavalla kuin edellä. Silmukoita lisätään sileän oikean aikana, kunnes tehdään kavennukset. 

Huppu aloitetaan irrallisena ohuemmalla langalla. Kun kappaleen korkeus on 25 cm, silmukat jaetaan kahdelle puikolle ja neulotaan puikoilta 1 + 1 s yhteen, päättäen samalla silmukat. Näin muodostuu hupun yläsauma. Sen jälkeen etureunasta poimitaan uudet silmukat puikoille ja tehdään muutama kerros sileää nurjaa pompulalangalla. 
Viimeistelynä kiinnitetään hihat ja poimitaan etureunasta jälleen silmukoita pompulareunaa varten. Lopuksi kiinnitetään huppu paikoilleen ja ommellaan napit. Itse laitoin tähän kolme nappia. Varsinaisia napinläpiä ei tarvita, koska pompulaneulos on sen verran reikäistä, että kyllä siihen johonkin väliin aina takin saa napitettua. 

Lämpöisiä syyspäiviä!

(Julkaistu vanhassa blogissani 19.9.2011)


Kommentit

Suositut tekstit