Juustoinen lihamakaronilaatikko





Makaronilaatikko on isojen ja pienten suomalaisten lempiruokaa, niin myös minun suosikkejani. Jo pitkän aikaa olen kuitenkin tehnyt makaronilaatikkoa sulatejuusto-maitokastikkeessa sen sijaan, että käyttäisin perinteistä munamaitoa. Siihen tulee näin mielestäni parempi maku ja myös koostumus on ihanan pehmeä. Tässä vuosien varrella hiottu versioni. Resepti on neljälle.

400 g naudan paistijauhelihaa (mieluiten luomua)
1 keltasipuli
5 dl makaroneja
5 dl maitoa
3/4 pkt  Koskenlaskijaa tai vastaava määrä (187,5 g) muuta sulatejuustoa
3 tl lihaliemijauhetta (luomu), tai n. 3/4 lihaliemikuutiota
2 rkl tuoretta tai kuivaa persiljaa
suolaa ja pippuria
öljyä tai muuta rasvaa paistamiseen
emmentalraastetta

Kuori ja pilko sipuli. Kuullota se rauhallisesti pannulla. Ruskista jauheliha ja mausta sitä vähän suolalla ja pippurilla. Laita makaronit kiehumaan suolalla maustettuun veteen. Jätä ne puolikypsiksi (eli kovemmiksi kuin al dente), jotta ne imevät uunissa paistuessaan itseensä vielä juustokastiketta. Lämmitä maito mikroaaltouunissa ja murustele sulatejuusto joukkoon. Hämmennä välillä ja sekoita tasaiseksi, kunnes sulatejuusto on täysin sulanut. Lisää joukkoon lihaliemijauhe. 

Kokoa makaronilaatikko voideltuun vuokaan. Laita pohjimmaiseksi makaronikerros ja kaada päälle juustomaitokastiketta. Lisää seuraavaksi osa sipulista, persiljasta ja jauhelihasta. Jatka kokoamista kerroksittain vastaavasti niin, että päällimmäiseksi tulee makaronikerros. Kaada loput juustomaitokastikkeesta vielä päälle. Ripottele lopuksi päälle emmentalraastetta. Paista n. 35 min. 200 C asteisessa uunissa, kunnes pinta on kauniin kullanruskea. Tarjoile laatikko esim. raikkaan salaatin tai raasteen kera. 


(Julkaistu vanhassa blogissani 13.2.2011)


Kommentit

Suositut tekstit