Hedelmä-tiramisu


Ystäviä oli tulossa kylään ja tarjoiluja tietysti mietin. Ajatukset vaihtelivat juustokakusta (monestakin erilaisesta) marenkiviritelmiin ja marjapiirakoihin. Sitten annoin taas kaapissa valmiiksi olevien antimien viedä ja lopputuloksena syntyi tiramisun idealla tehty hedelmäviritelmä. Ehkäpä sitä voisi kutsua vaikka hedelmämisuksi? :) Joka tapauksessa idea noudattelee tiramisun ohjetta, josta kirjoitinkin tänne aikaisemmin toukokuussa. 

Ohje neljälle:

2 kananmunan keltuaista
2 kananmunan valkuaista
50 g hienoa sokeria
1 tl vaniljasokeria
200 g mangonmakuista tuorejuustoa
½ dl tuoremehua (käytin Natur neljän hedelmän mehua, mutta muutkin käyvät)
½ dl Cointreuta
n. 10 savoiardikeksiä (sekä muita kaapista löytyviä keksejä)
5 nektariinia
suklaaraastetta

Vaahdota munankeltuaiset, sokeri ja vaniljasokeri kerroskattilan ylemmässä osassa tai lämmönkestävässä kulhossa, joka on laitettu kattilassa nipin napin kiehuvan veden päälle. Ota kulho pois lämmöltä, kun seos on vaaleaa ja niin paksua, että lusikoitaessa sitä lusikallinen pysyy muun vaahtoseoksen päällä. Ota jäähtymään, mutta kääntele välillä, ettei pinnalle muodostu kalvoa. Kun seos on jäähtynyt, sekoita siihen tuorejuusto huolellisesti. 

Vaahdota valkuaiset erillisessä (puhtaassa) kulhossa puhtailla vatkainterillä. Kun vaahto on kovaa, nostele se varovaisesti lastalla tuorejuustoseoksen joukkoon.


Sekoita keskenään tuoremehu ja likööri lautasella/laakeassa jälkiruokakulhossa. Kuori nektariinit, poista kivet ja viipaloi viipaleiksi. 

Aloita tiramisun kokoaminen niin, että kastat alimman kerroksen keksejä nopeasti yksi kerrallaan kahvi-likööriliemessä. Nopeasti siksi, etteivät keksit hajoa käsiin. Voit käyttää pelkästään savoiardeja, mutta itse ripottelin päälle myös muita kaapista löytyneitä keksinjämiä, kuten aina niin ihanaa Wilhemiinaa. Lisää muutamia nektariiniviipaleita. 

Nosta seuraavaksi päälle kerros tuorejuustoseosta. Jatka kerroksia niin kauan, kun aineksia riittää, tuorejuustokerros tulee viimeiseksi. Itse tein misun jälleen suoraan kannelliseen kulhoon, koska se oli niin helppo jättää yöksi jääkaappiin siinä. Lisäksi huomasin, että minulta puuttui sopivan kokoinen korkeahko kaunis kulho (vink vink!). Jätä tiramisu yön/päivän yli jääkaappiin vetäytymään.

Tarjoilua ennen murskasin vielä päälle ylijääneitä Domino-keksejä ja vuolin tummaa suklaata. Viimeistelin koristelun nektariiniviipaleilla.Lähikuva lautaselta paljastaa varmaan, kuinka mehukkaasta jälkkäristä on kysymys. Ja taatusti hyvästä! :)Kommentit

Suositut tekstit