Halloumi-couscoussalaatti


Viime viikolla palloilin pitkästä aikaa kirjastossa ruokakirjojen hyllyn äärellä. Sieltä jäikin muutama mielenkiintoiselta vaikuttanut lainakirja matkaan. Ensimmäisenä luin ja tutkailin reseptejä Katja Palmdahlin kirjasta " Makunautintoja kasviksista" (Atena Kustannus, 2007). Ideat herkullisten kasvisruokien suhteen nimittäin tuntuvat aina kaupan hyllyjen äärellä unohtuvan, joten ajattelin, että ehkä uusia ruokalajeja tulisi kokeiltua useammin, jos olisi valmis resepti ja ostoslista mukana. :) Näin kesän ja satokauden tullen sitä haluaa myös lisätä kasvisten määrää ruoan pääainesosina ja kaivata raikkaita makuja raskaampien talviruokien jälkeen. 


Ensimmäisenä kokeilin tästä kirjasta halloumi-couscoussalaattia, josta tuli aivan erinomaista! Tarjoilin sitä ystävien sunnuntai-illan juttutuokiossa. Oli raikasta, täyttävää ja maukasta. Tässä oma, pikkuisen varioitu versioni, neljälle:

Tee ensin kastike:

3 rkl oliiviöljyä
½ sitruunan kuori raastettuna
1 rkl sitruunan mehua
1 pieni valkosipulinkynsi
½ punaista chiliä tai 1/4 tl cayennepippuria
sekä maun mukaan seuraavia:
- juustokumina
- chilijauhe tai -rouhe
- mustapippuri 
- suola
- kuivattua minttua

Raasta sitruunan kuori (vain keltainen osa!) ja purista mehu. Lisää oliiviöljy. Kuori ja pilko valkosipulinkynsi pieneksi. Halkaise chili, poista siemenet ja pilko chili pieneksi. Tai,  jos chili ei oikein riitä, niin kuin minulla, korvaa loput cayennella. Sekoita lusikalla kunnolla. Lisää muita mausteita sopivasti, maistellen välillä.

Keitä seuraavaksi couscous:
4 dl vettä
2 tl luomukasvisliemjauhetta
3 dl couscousia

Kiehauta vesi ja lisää kasvisliemijauhe. Ota pois lämmöltä ja lisää couscous. Anna turvota kannen alla. Sekoita välillä puuhaarukalla. Couscousin imettyä kaiken veden itseensä, sekoita vielä vähän niin, että se pysyy irtonaisena. Anna jäähtyä.

Sekoita sitten kulhossa vihannekset ja hedelmät
1-2 appelsiinia (määrä maun ja koon mukaan)
1-2 kypsää avokadoa (määrä maun ja koon mukaan)
½ punasipuli
1 dl persiljaa
½ dl cashew-pähkinöitä

Kuori appelsiini(t) ja pilko paloiksi. Halkaise avokado(t), poista kivi ja pilko malto pieneksi. Kuori sipuli ja leikkaa suikaleiksi tai pilko pienemmäksi. Silppua persilja. Sekoita keskenään kulhossa ja lisää myös cashew-pähkinät. Lisää joukkoon jäähtynyt couscous sekä kastike.

Paista lopuksi pannulla halloumijuustoa, sopivina viipaleina, niin, että se saa  mukavan paistopinnan.

Voit vielä ripotella päälle persiljaa ja pähkinöitä. Ja sitten tarjolle. Maistuu hyvältä myös seuraavana päivänä, jolloin maut ovat vahvistuneet jääkaapissa. :)




Kommentit

Suositut tekstit