Savusiika-mätitrifle

 
 
 

 
 
Selailin ennen joulua Anna-lehteä ja sen joulureseptien ohjeita. Kun näin tämän savusiika-mätritriflen ohjeen, ei tarvinnut kahta kertaa miettiä, mitä ihanaa kalaherkkua tekisin joulupöytään. Triflehän on englantilainen kerrostettu jälkiruokavanukas, johon yleensä tulee esim. kakun- tai keksinmuruja, kermavaahtoa, hilloa jne. mitä nyt sattuu kaapista löytymään. Tämä on samalla idealla tehty suolainen versio. Voisipa jopa kutsua kerrostetuksi kalavanukkaaksikin. Ja hyvää oli! Kaikki tykkäsivät. Triflen voi tehdä edellisenä päivänä tai muutamaa tuntia ennen tarjoilua, kuten minä jouluaattona päivällä. Ohje on aika suuri, joten siitä riittää tuhdisti kuudelle tai kahdeksallekin. Kun sitä lienee muitakin herkkuja aattoaterialla tarjolla.
 
n. 200 - 300 g savusiikaa
200 g crème fraîchea
2 dl kuohukermaa
1 tl suolaa
½ tl rouhittua mustapippuria
½ sitruunan mehu
2 dl siianmätiä
1 pieni punasipuli
½-1 nippu tuoretta tilliä
muutama viipale saaristolaisleipää

 
 
Aloita ruotimalla kala, jos et ole ostanut jo valmiiksi ruodittua versiota. Tähän voi mennä hyvä tovi aikaa, ainakin tällä siikayksilöllä oli aika paljon niin pieniä kuin isojakin ruotoja. ;)
Hienonna kala haarukalla.
 
 
 
Valuta mäti esim. suodatinpussia ja lasia apuna käyttäen.

 
Kuori ja pilko punasipuli. Leikkaa tilli pieneksi.  

 
 
Vaahdota kerma. Lisää crème fraîche, suola, pippuri ja puristettu sitruunamehu. Lisää savukala ja sekoita kevyesti kaikki sekaisin.
 
Murenna saaristolaisleipä pieniksi paloiksi. Ala kokoamaan trifleä korkeahkoon tarjoilukulhoon. Pohjalle ohut kerros leipäpaloja. Päälle savusiikaseosta, sitten sipuli- ja tillisilppua sekä mätiä. 
 
 


Jatka kokoamista samaan tapaan niin kauan kuin aineksia riittää. Ainakin kolme kerrosta olisi hyvä saada, jotta triflen kerroksisuus todella tulee esille.


 
 
Koristele lopuksi mädillä, sipulilla ja tillillä. 

 


Kommentit

Suositut tekstit