Kasvisgratiini


Sunnuntaikokkailu on usein jotain uunissa valmistuvaa herkkua. Kun on aikaa enemmän ja samalla voi tehdä isomman satsin viikolle odottamaan. Nyt meni vähän taas improvisaation puolelle, kun eilen kaupassa vihanneksia valitsin. En ihan tiennyt, mitä niistä olisin tehnyt, mutta jääkaapista löytyneet muutaman eri juuston loput innoittivat tekemään kasvisgratiinia. Tavallista ja hyvää, ajattelin. Siksi ensin mietinkin, että kirjoittaisinko tästä ollenkaan tänne ja että varmaan olenkin jo aikaisemmin kirjoittanut. Ilmeisesti kuitenkaan en ole, joten tässä kaikkien kasvisohjeiden äiti ja perusversio. Sopii niin arkeen kuin juhlaankin, lisukkeeksi tai pääruoaksi.

1 parsakaali
1 kukkakaali
3 porkkanaa
1 sipuli
1 tl timjamia
1 tl suolaa
mustapippuria
tilkka oliiviöljyä
2 dl maitoa
½ dl (kolmen juuston ruoka)kermaa
2 tl vehnäjauhoa
½ tl kasvisliemijauhetta
1 dl erilaisia juustoja (cheddar, oltermanni, emmental tms.)

Pese kaalit ja pilko ne nupuiksi. Kuori porkkana ja viipaloi se suikaleiksi. Kuori ja viipaloi sipuli. Kaada kasvikset laakeaan uunivuokaan ja mausta ne timjamilla, suolalla ja mustapippurilla. Ripottele päälle hieman oliiviöljyä. 

Laita uuniin 200 C asteeseen ja anna hiukan esikypsyä, sen verran aikaa kun juustokastikkeen valmistamiseen menee.

Sekoita maito, kerma, jauhot ja kasvisliemijauhe keskenään. Raasta juustot ja lisää joukkoon. Sekoita ja lämmitä mikrossa pari minuuttia keskilämmöllä. Sekoita tasaiseksi. Lämmitä tarvittaessa vielä hieman lisää, jotta jauhot turpoavat ja juustot sulavat. Kaada kastike sitten uunivuokaan kasvisten päälle. Paista, kunnes kasvikset ovat kyspyneet, n. 25 - 30 minuuttia yhteensä. 


Kommentit

Suositut tekstit